Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Glesbygden kan dö om 60 år

Snöig glesbygd i Sverige.
Snöig glesbygd i Sverige. Foto: Peter Hoelstad
Orter kring Ångermanälven riskerar att bli helt folktomma. Regionen kan vara obebodd inom 60 år om inte serviceutbudet ökar. ”Jag tror den stora utflyttningen kommer gå snabbare än 60 år om vi inte utvecklar servicen och näringslivet”, säger Erik Bergkvist (S), ordförande Region Västerbotten.

Befolkningen i Norrlands glesbygd har minskat det visar en kartläggning som SVT:s Västerbottensnytt gjort. 1952 var senaste gången kommunerna längs Ångermanälven hade en befolkningstillväxt. Då bodde 128.000 där. I dag är det 65.000, och takten ökar. Det är bland annat Åsele, Dorotea och Vilhelmina som berörs av siffrorna.

– Det är traditionella kommuner som kommit till av skogsnäringen. Nu behöver inte orterna folk som jobbar med skogen på samma sätt som på 50-talet, säger Erik Bergkvist, ordförande Region Västerbotten. 

Bristen på jobb och serviceutbudet tror Erik Bergkvist är anledningen till utflyttningen.

– Människor vill ha fler arbeten att välja på och ett större utbud av shopping, nöje, fritidsaktiviteter och utbildning.

När befolkningen i glesbygdskommunerna minskat har också utbudet gjort det. I dag finns det inte tillgång till utbildning, shopping eller hälsocentraler på alla orter. Om utbudet fortsätter att minska kan regionen vara folktom om 60 år, visar Västerbottensnytts kartläggning.

– Det är viktigt att man skapar en attraktivitet i regionen så att folk vill bo kvar och flytta hit. Jag ser optimistiskt på framtiden då många inlandssamhällen jobbar för att bli mer attraktiva. Men om det inte satsas i regionen kommer utflyttningen gå snabbare än 60 år, säger Erik Bergkvist.

Umeå är den största staden i Västerbotten och den enda, enligt Erik Bergkvist, som kan stå för ett bredare utbud. Men fler storstäder behövs för att utflyttningen ska minska.

– Umeå är en liten stad om man jämför med storstäderna. Umeå måste växa och få ett större utbud samtidigt som de små orterna också måste det. De små kommunerna måste få ett större utbud och fler storstäder behövs i norr, säger Erik Bergkvist.

Region Västerbotten jobbar med länets tillväxt och utveckling. De tror att vinsterna från till exempel gruvindustrin måste återinvesteras i regionen för att kunna göra länet mer attraktivt.

– Ser man på Dubai (Förenade Arabemiraten) så äger de sina tillgångar till olja och vinsten går tillbaka in i staden och gör den attraktiv. Vilhelmina däremot får inte tillbaka mycket vinst på sin malm. Man måste tänka på att orten ska leva efter att gruvan slutat användas också, säger Erik Bergkvist.

Så har befolkningen förändrats

Dorotea år 1950: 5919 invånare. År 2012: 2794 invånare.

Vilhelmina år 1950: 10.894 invånare. År 2012: 6941 invånare.

Åsele år 1950: 7664 invånare. År 2012: 2958 invånare.

Källa: Västerbottensnytt

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.