Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Glödande krav på att ny lag fimpas

Cigarettfimpar.
Cigarettfimpar. Foto: Odilon Dimier / Alamy
De nya bötesbeloppen mot nedskräpning får nu massiv kritik. Det faktum att böterna inte inkluderar fimpar har fått kommuner, organisationer och politiker att kräva att reglerna görs om. Även miljöminister Andreas Carlgren (C) blåser till strid mot fimpeländet på gator och torg.

Om en vecka träder den nya lagen i kraft som väntas ge renare parker och gator. Då får polisen mandat att bötfälla skräpsyndare – direkt på plats.

Men långt ifrån allt som slängs på marken betraktas som skräp – åtminstone i bötesinstruktionerna. Fimpar, tuggummin och bussbiljetter exkluderas, något som nu möts av kraftig kritik från flera håll.

– Det är ren idioti att inte ta med fimparna när det nu tas ett krafttag. Det är rent av kontraproduktivt, säger Joakim Brodahl på stiftelsen Håll Sverige rent.

Naturvårdsverket jobbar med ett projekt om nedskräpning och pekar ut fimpen som det överlägset vanligaste skräpet. År 2005 hamnade 750 miljoner fimpar på marken.

– Vi har ett regeringsuppdrag att minska på nedskräpningen och ser fimparna som ett stort problem. Utifrån det tycker vi att man måste åtgärda nedskräpningen från rökare lika mycket som annan nedskräpning, säger Hans Wrådhe, enhetschef på Naturvårdsverket.

När Stockholms stad lämnade in sitt remissvar på lagförslaget välkomnade man möjligheten att lagföra även nedskräpning av fimpar. Förra året uppmättes i snitt 3,41 fimpar per tio kvadratmeter i kommunen.

– När vi nu har en lag är det olyckligt om den inte inkluderar fimpar som är en stor del av nedskräpningsproblematiken hos oss, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C).

Flera kommuner som DN varit i kontakt med har samma uppfattning. Enligt Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har man på många håll problem med fimpar utanför krogar.

– Jag tycker det är konstigt att inte fimpar ingår som böter. Jag tror det beror på att uppföljningen blir svår och att man kanske tycker att lagen mer är en markering än en svartvit lag, säger Peter Wenster, miljöexpert på SKL.

Så här svarade Åsa-Britt Karlsson, statssekreterare på miljödepartementet, när DN i våras frågade henne vilken typ av skräp som regeringen ville komma åt:

– Var och en som har gått igenom en park en söndagsmorgon och sett alla engångsgrillar, fimpar och annat den här årstiden tycker inte det är någon trevlig miljö, sade hon.

Riksåklagaren hänvisar till att fimpar diskuterades i regeringens proposition. Men i samband med den nya naturvårdslagen 1970 framhöll Lagrådet att enstaka bussbiljetter och fimpar i regel inte borde vara straffbart.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) vill inte kommentera riks­åklagarens beslut i detalj, men håller med om att fimpar är ett stort problem:

– Jag hör till dem som tycker att det är bedrövligt med alla fimpar i parker och på gator. Jag förstår mycket väl folk som är arga och förbannade över det. Men vi måste först avvakta och se vilken rättspraxis det blir när man börjar tillämpa den här lagen.

Även tuggummi är undantaget

  • Den 10 juli får polisen möjlighet att bötfälla skräpsyndare direkt på plats.
  • Riksåklagaren har beslutat att ölburkar, engångsgrillar och snabbmatsförpackningar ger 800 kronor i penning­böter. Däremot ska bussbiljetter, cigarrettfimpar och tuggummin i normalfallet inte ge några böter alls.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.