Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Glöm inte paraplyet på midsommarafton

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Drömmer du om en varm och behaglig midsommar? Då kan du lugnt somna om och drömma vidare. Ett område med regn är på väg att ta sig in över Atlanten. Av den värmebölja som råder i framför allt i södra Europa kommer nordborna inte få ta del.

Det regnstänkta beskedet angående prognoserna inför den stundande midsommarhelgen levererar i dag måndag av Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

För att midsommarfirarna inte helt ska tappa hoppet tillägger hon:

– Det är ännu lite för tidigt att ge någon detaljerad prognos. Man vet ju aldrig – regnet kan röra sig långsammare och i andra banor än vi tror nu.

Kortfattat ser läget ut som följer: På midsommaraftonen rör sig ett område med regn in över Sverige från sydväst. Det kommer främst att beröra Götaland och västra Svealand och ger regn av och till under själva aftonen.

Regnet kommer att sprida sig nordost över Sverige – med lite tur kommer de som befinner sig i östra Svealand kunna njuta av så kallat ”uppehållsväder” – vilket i klartext betyder moln och runt 17 grader i luften.

Störst solchanser är det i norra Norrland.

– För att vara på säkra sidan skulle jag nog packa med mig paraplyet, oavsett var jag tänkt tillbringa midsommaraftonen. Å andra sidan kan jag ju bära med mig minnet av förra årets firade, då var det ju i alla fall varmt i södra delarna av Sverige, säger Sandra Andersson. 

Hur känns det att leverera ett sådant här besked till midsommarfirarna?

– Jag tror de flesta är både vana och beredda på att midsommarvädret kan vara lite si och så. Sen ska vi ju komma ihåg att det är torrt i skog och mark och grundvattennivåerna är låga så naturen behöver regn.

Runt Medelhavet, i Frankrike och Storbritannien råder det tvärt om värmebölja med temperaturer över 30 grader. Tidigare prognoser tydde på att det högtrycket skulle kunna komma att tränga sig upp över Europa, men nu verkar det inte alls så längre.

– Lågtrycket dominerar, chansen är inte stor att det ska vända. Men det är mycket som spelar in, vi kommer att analysera hur lågtrycket utvecklas de närmaste dygnen, hur fort det går och vilken bana det kommer att ta. På onsdag vet vi bättre, konstaterar Sandra Andersson.

Temperaturerna beräknas dock hamna mellan 15 och 20 grader, så det blir i alla fall inte kylslaget.

Samtidigt med detta, måste man väl ändå säga för soldyrkare lite trista besked, meddelade SMHI på måndagen att i dag kommer mest troligt årets högsta UV-index att uppnås. Det innebär att det gäller att ta det lugnt i den sol som finns – för solen står högt och ozonskiktet är förnärvarande tunt.

Redan i morgon kommer dock UV-indexet att sjunka och i helgen är det ingen risk för solbränna.

SMHI har också uppdaterat sin vädertjänst på sajten smhi.se. Där kan man numera snabbt se om en prognos är ”Säker”, ”Ganska säker” eller ”Osäker” för den ort man söker på. Men handen på hjärtat finns det bara en sak man kan vara säkert på. Och det är att väder – det är det varje dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.