Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Godkända svenska id-kort räcker inte i danska kontroller

Svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket gäller inte på de nya danska id-kontrollerna på Kastrups tågstation. En av dem som stoppades var pendlaren Ture Ertmann som bor i Malmö och arbetar i Köpenhamn. ”Det var tur att jag råkade ha mitt danska körkort i plånboken”, säger han till DN. Svensk gränspolis anser att det statliga danska tågbolaget DSB övertolkar reglerna.

De enda svenska identitetshandlingar som godkänns av DSB, den danska motsvarigheten till SJ, är pass, nationellt id-kort och körkort. Om man inte har någon av dessa med sig kan man sedan midnatt inte längre åka tåg från Danmark till Sverige.

– Det är ett besked som vi fått från svenska myndigheter att det är de enda id-handlingar som vi ska godkänna. Vi följer de direktiv som vi har fått, säger Tony Bispeskov, informationschef på DSB.

Beskedet upprörde flera resenärer som blev strandsatta i Köpenhamn under måndagsmorgonen. En som upprördes var pendlaren Ture Ertmann.

– Det är helt otroligt att ett id-kort som utfärdats av en svensk myndighet inte blir godkänt, säger han.

Foto: Pendlaren Ture Ertmann. Foto: Anders Hansson

Enligt DSB måste alltså en svensk som reser till Danmark och inte har körkort eller nationellt id-kort ta med sig passet för att vara säker på att kunna ta sig hem. Godkända id-kort som utfärdats av banker eller andra gäller räcker inte.

– Det gäller till den 18 januari så vi har fått besked från svenska myndigheter att vi möjligen får en ny lista på fler godkända id-handlingar, säger Tony Bispekov på DSB.

DN har sökt den svenska polisens nationella operativa avdelning (NOA) för en kommentar. I de riktlinjer som skrivits står att en id-handling ska godkännas om den är ”officiellt utfärdad i syfte att fastställa innehavarens identitet”. Vad det innebär mer precist framgår dock inte.

– I skrivelsen till vår personal måste man ha ett bredare begrepp än vad som gäller för att resa in till Sverige. DSB övertolkar reglerna, säger Per Löwenberg, biträdande chef för svenska gränspolisen.

Är det felaktigt av DSB att göra den här tolkningen?

– Ja, det är vår mening.

DSB övertolkar reglerna?

– Ja, de övertolkar reglerna.

Läs också: 150 vakter ska stoppa flyktingar utan id-handlingar

Slutligen är det dock statliga Transportstyrelsen som ska avgöra vad som gäller. Och för att vara helt säker på att ta sig förbi den svenska gränskontrollen som funnits sedan i höstas rekommenderar polisen pass, nationellt id-kort eller körkort. Men det kan också fungera med andra godkända svenska id-kort.

– Det kan man, men det är inte rekommendera. Det kan bli en viss utredning, säger Per Löwenberg.

Förutom irritation över id-handlingar som inte godkändes präglades måndagsmorgonens Öresundstrafik av förseningar, kortare tåg än vanligt och irritation över missade avgångar. Dörrarna slog igen framför näsan på Hedin Argavan som fick vänta i den råa kylan på perrongen.

– Jag missade tåget på grund av id-kontrollen. Det känns så klart inte kul, säger hon.

Foto: Id-kontroller på måndagsmorgonen. Foto: Anders Hansson

Men det fanns också positiva röster. Åsa Leander kom hem från en utlandsresa.

– För mig fungerade det bra. Det var ingen stor sak att visa passet. Nu var det ju inte så mycket folk här heller, säger hon.

Måndagen, som är en mellandag, har inte full vardagstrafik. Den största rusningen med risk för köer väntas efter klockan 16 när de svenskar som arbetat i Köpenhamn under dagen ska ta sig tillbaka till den svenska sidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.