Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Expressen: Google backar – tar bort namn från hatlista

Namnen på 24 svenska judar som står listade på en antisemitisk hemsida ska inte längre synas om man söker efter dem på Google. Det lovar sökmotorn efter uppvaktning från de utsatta personernas juridiska ombud, skriver Expressen.

Många svenska judar står listade med namn, bild och befattningar i samhället på en blogg som sprider konspirationsteorier kring judendomen, skriver tidningen

Läs mer: Antisemitisk lista på svenska judar sprids via Google

– Det är antisemitisk propaganda som syftar till att förfölja personer med judisk härkomst i Sverige. Jag tror de flesta är överens om att det inte borde spridas på nätet. I vart fall bör inte stora företag som Google förenkla spridningen av sånt här material, säger Robin Enander, juridikstudent och aktiv i den ideella föreningen Juridikfronten.

Enander har i anmälningar till Google klargjort att sajten i sina publiceringar bryter mot upphovsrätten, då bilder på personerna läggs upp. Dessutom ges antisemitiska konspirationsteorier stor plats, något som torde innebära brott mot Googles egna användarvillkor, rapporterar Expressen.

Robin Enander har tidigare fått svar från Google i tio av fallen han anmält, med resultat att en person togs bort från sökresultatet. Han gav sig dock inte, utan skickade in en ny anmälan rörande resterande nio fall och för ytterligare drabbade, sammanlagt 26 drabbade.

På fredagseftermiddagen fick han veta att 24 personer inte längre ska vara sökbara på sina namn.

”I enlighet med din begäran har Google LLC nu påbörjat arbetet med att blockera följande webbadresser från den europeiska versionen av Googles sökresultat för sökfrågor som gäller din klients namn: NN”, skriver Google i sitt meddelande.

Däremot vägrar Google att släcka själva sajten – den går alltjämt att söka upp. Det motiverar sökmotorn med att den relaterar till personernas yrkesliv och ”därför är av intresse för allmänheten”.

I ett email till DN skriver Farshad Shadloo, kommunikationschef för Google i Sverige, följande:

”Vi håller verkligen med om att detta är stötande innehåll, och inte den sortens resultat de flesta människor skulle vilja se. Men WordPress-bloggen i fråga, hur motbjudande den än är, framstår ej att vara olaglig enligt svensk lag. Om en domstol skulle slå fast att den är olaglig, skulle vi självklart ta bort den direkt från våra sökresultat.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.