Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Google sålde annonser på sida med antisemitiskt register

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP

Google har vid upprepade tillfällen vägrat att ta bort ett antisemitiskt register över judar i Sverige från sin söktjänst. 

DN kan nu avslöja att Google inte bara länkat till sajten utan också sålt annonser och på så vis tjänat pengar på sidan. 

Annonsörerna, som inte känt till i vilket sammanhang deras annons figurerat, är mycket upprörda.

Google har de senaste dagarna fått omfattande kritik för att de inte tar ansvar för vilket material de tillgängliggör i sina tjänster på nätet. 

DN:s granskning har visat att nätjättens algoritmer i flera fall premierat extremistiskt material.

En antisemitisk lista över judar i Sverige får exempelvis en topposition bland sökresultaten på Google. Trots upprepade förfrågningar har Google vägrat att ta bort listan, som också finns publicerad på Youtube. 

DN kan nu avslöja att Google dessutom har sålt annonser på sidan och därigenom tjänat pengar på den. Annonserna förmedlades via Googles tjänst Adsense som placerar ut annonser på sidor efter läsarens tidigare sökhistorik.

Resurs bank är ett av bolagen som synts på sajten. Petra Edvinsson, pr-chef på Resurs bank, säger till DN att det är mycket olyckligt. 

– Vi är tydliga gentemot våra mediepartners att våra annonser inte ska synas i sammanhang som är diskriminerande eller på annat sätt stötande. Att det ändå kan hända kan bero på att våra mediepartners inte har tillräckliga funktioner eller system för att säkerställa att kundens annonser inte kan hamna på den här typen av platser.

Vad tycker ni om att figurera i sådana sammanhang? 

– Vi tar helt avstånd från alla typer av diskriminerande sidor. Vi uppskattar att detta uppmärksammandes så att vi kan åtgärda det inträffade.

Kommer ni ställa några krav på er annonspartner gällande var era annonser placeras?

– Vi ställer redan i dag krav på att vi inte ska synas i den här typen av sammanhang. Att det ändå kan hända gör att vi framöver kommer vara ännu tydligare i vår kravställning för att undvika samarbeten med mediepartners som inte kan säkerställa att våra annonser inte hamnar i den här typen av sammanhang.

Läs mer: Google om kritiken – ”Vi tar oerhört seriöst på det som händer” 

Ett annat bolag som fått sina annonser på den antisemitiska sajten är Viktväktarna. De kände inte heller till att deras annons hamnat på sidan. 

– Det är fruktansvärt jobbigt. Att vårt varumärke figurerat på en sida som sprider fördomar, fientlighet och diskriminering mot våra medmänniskor, det känns förfärligt, säger Ulrika Ennen på Viktväktarna.

Viktväktarna går nu igenom vad som hänt med sin mediebyrå och arbetar för att det inte ska kunna ske igen.

– Vår mediebyrå har nu blacklistat alla sidor som på något sätt kan kopplas till antisemitiskt innehåll. Jag är djupt ledsen att detta inte hade gjorts tidigare, men jag har också förståelse för att man inte kan skydda sig mot alla situationer i en datastyrd värld, säger Ulrika Ennen.

Google har, enligt uppgift till DN, nu tagit bort möjlighet att lägga annonser på sidan. 

– Våra policys för utgivare styr var Google-annonser får placeras för att skydda användare från skadligt, missvisande eller olämpligt innehåll. Vi kommenterar inte enskilda sajter, men vi verkställer dessa policys och utvärderar kontinuerligt sajter för att säkerställa att de följs, säger Farshad Shaloo, pressansvarig på Google Sverige. 

Läs mer: Hot mot advokat efter publicering på Youtube 

Läs mer: Fler hatkanaler stängs ner av Youtube 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.