Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/googles-svar-chrome-tillagg-ska-vara-sakra/

Sverige

Googles svar: Chrome-tillägg ska vara säkra

Redan 2015 avslöjade DN att ett tilläggsprogram i webbläsaren Chrome läckte människors surfhistorik. Google lovade bättring.

Fyra år senare kan vi visa hur tiotusentals svenskar har fått sin webbläsarhistorik såld på nätet. Nu lovar Google än en gång att kontrollen ska skärpas.

DN har i flera artiklar berättat hur svenskar har fått sina webbläsare avlyssnade och hur deras surfhistorik har sålts. Det visar en analys av en jättelik databas som har bjudits ut till försäljning på nätet.

När läckan offentliggjordes i en rapport stängde Google av de tilläggsprogram till dess webbläsare Chrome som pekades ut som källan till läckan. De togs bort från Chromes egen butik. Dessutom avakterades de för personer som redan hade installerat dem.

Men detta alltså först efter att en oberoende säkerhetsexpert hade slagit larm. Då hade programmen avlyssnat och läckt användarnas webbhistorik under lång tid. 

DN har sökt företrädare för Google som bara vill kommentera saken skriftligt. ”Vi vill att Chrome-tillägg ska vara säkra och skydda användares integritet, och att identifiera policyöverträdelser är en viktig del av detta arbete”, säger en talesperson. 

Företaget pekar också på åtgärder som vidtogs tidigare i år och som ska förhindra sådana läckor. ”Vi presenterade nyligen tekniska förändringar för hur webbläsartillägg fungerar som försvårar eller förebygger detta beteende, samt nya policyer som vidare stärker användares integritet”, säger en talesperson för Google.

Men det är inte första gången tilläggsprogram i Chrome upptäcks kartlägga användarnas surfdata. Redan 2015 avslöjade DN program som läckte på ett liknande sätt. Även då stängde Google ner det utpekade spionprogrammet och intygade att det sker varje gång skadliga program upptäcks.

DN har ställt ytterligare frågor om hur kontrollen har utvecklats de senaste fyra åren men har, utöver den skriftliga kommentaren här ovan, inte fått något svar.

Läs mer

MSB: Tillverkarna av webbläsare har stort ansvar 

Läs mer: Så skyddar du dig mot avlyssning