Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Göran Hägglund överfölls med bakelse

Socialminister Göran Hägglund, överfölls av en ung man i samband med ett framträdande på Kungsportsplatsen i Göteborg på måndagen.

Enligt säkerhetspolisen, som hade flera poliser på plats, fördes Hägglund snabbt bort från platsen.

– Mannen tryckte upp en tårta i ansiktet på statsrådet och vår personal förde då bort Hägglund från platsen, något som gick snabbt, säger presschefen vid Säpo Sirpa Franzén.

Finns det någon anledning för säkerhetspolisen att rannsaka sig självt för att detta kunde hända?

– Vi går alltid igenom sådana här händelser tillsammans med den lokala polisen och partiorganisationen, säger Franzén.

Göran Hägglund skriver efteråt på Twitter att: ”Vi ska vara tacksamma o stolta över vår öppenhet och närhet mellan medborgare och förtroendevalda. Den ska vi vara rädda om”. Senare tillade han ”Tack för alla glada tillrop och ställningstaganden för öppenhet och demokrati. Jag mår bra.”

Enligt uppgifter till DN ska den misstänkte mannen ha planerat överfallet under några dagar i akt och mening att komma nära Göran Hägglund.

– Det är en ung kille som har infiltrerat KDU, säger källan.

Mannen ska vara i 20–25 årsåldern. Enligt källan är han kritisk mot KD:s politik som han ska anse vara homofobisk. Mannen ska ha varit med vid KD:s affischeringskampanj i helgen och ska ha bett särskilt om att få en jacka med KD:s tryck på, enligt DN:s källa.

– Han ville fotograferas med Göran. Han lade armen om honom och tog upp en bakelse eller något ur fickan och tryckte upp den i ansiktet på Hägglund.

23-årige fotografen Dennis Lindbom blev närmaste vittne till händelsen. Han befann sig vid Kungsportsplatsen privat och bestämde sig för att lyssna på Göran Hägglund och eventuellt ta bilder.

– Vi var väl en 20-25 personer som stod där vid stugan och så kommer det fram en kille i KD-väst och ställer sig bredvid Göran. Plötsligt tar han fram en bakelse eller möjligtvis en tårtbit och mular Hägglund med den. Eftersom han hade KD-kläder på sig trodde jag först att det var något slags PR-jippo, men snart förstod jag ju att så inte var fallet, säger Dennis Lindbom, som berättar att mannen ropade något i stil med: ”Homofober är inte acceptabla.”

Enligt Lindbom tog det inte tog många sekunder innan mannen övermannades och fördes bort.

Dennis Lindbom ger en helt annan bild än Säkerhetspolisen om vad som hände sedan. Han förklarar att Hägglund agerade lugnt efter attacken och inte verkade särskilt upprörd.

– Han torkade av sig med servetter och sedan gick han omkring och pratade med folk. Det verkade som att han inte ville låta händelsen förstöra dagen, säger Lindbom.

Flera vittnen motsäger också Säkerhetspolisens uppgifter och säger att Hägglund stannade kvar, pratade med folk och lät sig fotograferas.

Lindbom är aktiv inom Moderaterna i Göteborg och säger att han känner igen många inom den lokala politiska kretsen, men den här mannen har han aldrig sett förut.

Göran Hägglund hade under dagen hållit tal i Uddevalla innan han reste vidare till Göteborg för att inviga en valstuga tillsammans med kommunalrådet i Göteborg David Lega (KD).

Överfallet på Kungsportsplatsen inträffade några minuter efter 17 efter det att Hägglund avslutat ett tal också där.

– En man är omhändertagen för ordningsstörning, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Polisen har upprättat en anmälan om ofredande.

KD:s presschef Johan Ingerö vill inte uttala sig om händelsen utan slänger på luren i örat på DN.

– Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, säger han till TT.

Inte heller David Legas pressinformatör vill uttala sig utan hänvisar frågorna till Johan Ingerö. Som inte vill svara på frågor.

Enligt polisen ska Hägglund inte ha skadats fysiskt vid händelsen.

Per Landgren, före detta riksdagsledamot för KD, var på plats när Göran Hägglund framträdde i Göteborg. Han vill inte kommentera själva händelsen men säger:

– Det var en överraskande och obehaglig händelse. Det är en kränkning och det känns som att han kränker oss allihop.

Även statsvetaren Ulf Bjereld var på plats när Göran Hägglund besökte valstugan i Göteborg. Han såg för sin del inte själva tårtningen.

– Det var svensk demokrati när den är som bäst. En minister med folk väldigt nära. Det var väldigt avslappnat och laidback. Det fanns naturligtvis säkerhetspoliser där men de syntes inte. Det var bra stämning och bra väder, säger han.

Tårtningen skedde med knappt en månad kvar till valet. Ulf Bjereld tror att händelsen kan innebära att säkerheten runt politikerna skärps.

– Den här gången var det en tårta men man kan aldrig ta för givet vad det är nästa gång. Det blir en signal om ökat säkerhetsmedvetenhet och ökad säkerhetsbevakning vid den här typen av möten.

Efter dådet har en gruppering tagit på sig ansvaret för dådet på Facebook, men det är oklart om de verkligen har någon koppling till dådet. Gruppen anger att de attackerat KD-ledaren då de anser att han företräder ett homofobt parti.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.