Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Göran Persson: Ett tragiskt liv har kommit till sin ände

Han har levt ett hårt liv, den 57-årige dråparen från Sollentuna. Ständigt misstänkt för det nu 18-åriga olösta statsministermordet, "har ett tragiskt liv nu kommit till sin ände", som statsminister Göran Persson sa i en kommentar på onsdagen.

Christer Pettersson avled på onsdagseftermiddagen på Karolinska sjukhuset efter att i nästan två veckor ha legat medvetslös med en svår skallskada. Han återfick aldrig medvetandet.

Christer Pettersson har blivit en del av den moderna svenska historien - skyldig eller inte till statsministermordet.

För många svenskar var han skyldig, hur frikänd han än blivit i hovrätten och vilken ställning som Högsta domstolen än har tagit i resningsfrågan.

Filmaren Bo Wanngård har i en TV-dokumentär talat om "den andre Christer" - mannen som i nyktert och avgiftat tillstånd var en god sällskapsmänniska.

Men full och galen, hög på amfetamin, var Pettersson närmast livsfarlig. Han dömdes ett otal gånger för misshandel, även av kvinnor.

Långt före statsministermordet gjorde han sig skyldig till ett dråp med en bajonett. Han hade varit ute och köpt julklappar till några unga släktingar, när en främmande man råkade stöta till honom på Kungsgatan. Pettersson blev fullständigt galen, och sprang efter mannen och stötte bajonetten i honom.

Tre år efter frikännandet för statsministermordet i hovrätten, misshandlade han sin sambo i något som ser ut som ett svartsjukedrama. Kvinnan fick livshotande skador.

Pettersson begick hundratals brott och levde ofta i ett missbrukarrus där han börjar dricka redan på morgnarna och egentligen aldrig var nykter.

Ett antal gånger erkände han mordet halvt om halvt, erkännanden som dock hade ett tveksamt värde, eftersom han alltid fick betalt av olika medier för sina erkännanden.

Många svenskar hajade nog till när han i direktsändning omedelbart efter frikännandet i hovrätten för Barnjournalens reporter förklarade att han "är bra på att hålla masken, och om jag mördat Palme skulle jag kanske kunna hålla en mask".

Olof Palmes äldste son Joakim, förklarade på onsdagen att Christer Pettersson "på olika sätt" under den senaste tiden försökt nå kontakt med familjen.

- Jag uppfattar att det rörde sig om ett erkännande, säger Joakim Palme till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.