Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gosta-intensivvardades-efter-barnens-vadjan-sjukhuset-lex-maria-anmaler/

Sverige

Gösta intensivvårdades efter barnens vädjan – sjukhuset Lex Maria-anmäler

01:37. Sjukvården bedömde att 81-årige Gösta inte skulle få någon intensivvård, till hans barn bad om att han skulle få en chans.

Gösta Andersson, 81, skulle inte få intensivvård när han vårdades för covid-19. När barnen vädjade ändrades beslutet – och nu tränar han inför sin 33:e Vätternrunda.

Södertälje sjukhus anmäler fallet enligt Lex Maria.

En av de äldre som blivit bortprioriterade i vården under pandemin, som DN berättat om, är Gösta Andersson, 81. 

Han tränade inför sin 33:e Vätternrunda, men när han blev svårt sjuk i covid-19 i april blev han av läkare på Södertälje sjukhus ändå ”nollad” – han skulle vid en försämring varken få hjärt-lungräddning eller intensivvård. Efter att barnen vädjat fick han trots allt en plats på iva, och är nu frisk.

Granne med Gösta Andersson bor en pensionerad läkare som läste om Göstas fall. Han hörde av sig och hjälpte honom att göra en anmälan om felbehandling till sjukhuset och till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Gösta Andersson, 81, prioriterades bort från intensivvården men fick vård efter barnens vädjan. Nu har han anmält fallet till Ivo.
Gösta Andersson, 81, prioriterades bort från intensivvården men fick vård efter barnens vädjan. Nu har han anmält fallet till Ivo. Foto: Jonas Lindkvist

– Det är tack vare mina barn som jag fick vård och klarade livet och annars hade jag helt enkelt strukit med. Min uppfattning är att jag blev väldigt godtyckligt behandlad när de tog in och nollade mig, säger han till DN.

Nu har även sjukhuset gjort en anmälan enligt Lex Maria till Ivo. Det gläder Gösta Andersson.

– Då har min sjukdom ändå gjort lite av nytta. Det är jättebra att det här blir utrett, så att man nu börjar följa rutinerna. Och om det inte är så att man har frångått rutinerna så är det fel på rutinerna. Man får inte bara gå på åldern i sina bedömningar, man måste titta på helheten. Så länge det finns plats i intensivvården ska man inte sorteras bort, trots att man passerat 80. Jag är ju ett exempel på att man kan klara det även fast man är över 80.

Christophe Pedroletti, vd för Södertälje sjukhus, uppger till DN att man redan tidigare tagit beslut om att utreda hanteringen av Gösta internt. Normalt sett brukar man först därefter ta ställning till en eventuell lex Maria-anmälan till Ivo, men i det här fallet väljer man att anmäla till Ivo parallellt direkt, delvis för att det redan anmälts till Ivo.

– Oavsett hur vår händelseanalys faller ut tycker vi också från sjukhusets sida att frågeställningen är så viktig att vi vill ha en extern oberoende granskning av vår egen utredning.

Enligt Christophe Pedroletti har Södertälje sjukhus precis som övriga i regionen skalat upp verksamheten enormt. 

– Vi har haft marginal i systemet vad gäller platstillgänglighet, så vi har varit noggranna med i våra rutiner och beslut att det är de sedvanliga etiska och medicinska principerna för hur man vårdar patienterna som ska gälla även under pandemin.

– Om vi nu har en indikation om att så inte varit fallet vill vi se över det med vår interna utredning. Eftersom frågan även varit uppe på Socialstyrelsen, i Ivo och i media om man har behövt prioritera på annat sätt under pandemin, så vill vi även att det granskas externt hur vi har agerat.

Södertälje sjukhus lex Maria-anmäler att 81-årige Gösta Andersson prioriterades bort från intensivvården, trots att det fanns lediga platser.
Södertälje sjukhus lex Maria-anmäler att 81-årige Gösta Andersson prioriterades bort från intensivvården, trots att det fanns lediga platser. Foto: Pontus Lundahl/TT

Som DN berättat har läkare kritiserat att regionledningen förnekat att hårdare prioriteringar än vanligt skett i vården under pandemin.

Torbjörn Tännsjö, professor emeritus i praktisk filosofi vid Stockholms universitet, anser att det finns stora risker med att inte tala klarspråk om hur prioriteringar genomförs.

– De som löper risk är de läkare, som tvingas göra prioriteringar, vilka högre instanser inte vill låtsas om. De hamnar inte bara i vad som brukar kallas etisk stress utan också i en juridisk gråzon, där de löper risk att i efterhand ställas till svars för sådant de gjort i bästa välmening.

Enligt Tännsjö kan det vara svårt i det rådande läget att bringa reda i regelverken, bland annat baserade på hälso- och sjukvårdslagen, som han menar har motsättningar. 

– Så snart vi kan hämta andan och tänka klart bör vi emellertid ta itu med den uppgiften. 

Läs mer: De valdes bort av vården – fast vårdplatser stod tomma

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt