Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborg-far-nytt-bad-i-gota-alv/

Sverige

Så blir nya saltvattenbadet i Göta älv – här är första bilderna

En skiss över hur arkitekterna tänker sig de fyra bad-poolerna vid den kommande Jubileumsparken vid Frihamnen i Göteborg. Poolerna kommer att fyllas med saltvatten från Göta älvs djupaste delar. I den cirkulära poolen planeras för dykning till tre meters djup. Huvudpoolen, närmast i bilden, blir 1,6 meter djup och cirka 40 meter lång. Foto: RaumlaborBerlin och Esencial för Älvstranden Utveckling AB

Om ett och ett halvt år, åtskilliga miljoner och nästan lika många om och men ska göteborgarna äntligen kunna slänga sig i älven. 

Ja, eller rättare sagt: I Göta älvs vatten – för i själva älven råder fortsatt badförbud enligt lokala ordningsstadgans 15:e paragraf.

Samma dag som staden fyller 400 år, 4 juni 2021, ska fyra badpooler mitt i stan invigas. DN kan i dag visa bilder på hur den spektakulära älv-playan är planerad att se ut.

Den ska anläggas i Frihamnen, mellan det som kallas Kvillepiren och Norra Frihamnspiren, ”mellanfingret” i det nu ödsliga men centrala kajområde som – om än kraftigt försenat – är planerat att bli något som redan omtalas som ”Göteborgs Manhattan”. 

Den får en 1,6 meter djup och cirka 40 meter lång huvudbassäng.

Den särskilda dykningspoolen blir cirka tre meter djup medan barnen får plaska i en som är upp till 80 centimeter djup. Bebisarna får en helt egen. 

De fyra saltvattenspoolerna sedda från ovan, utifrån den idéskiss som arkitekterna jobbar med. I övre delen till höger är den tänkta poolen för större barn, till vänster plaskpoolen för de minsta. Foto: RaumlaborBerlin och Esencial för Älvstranden Utveckling AB.

Öppet året runt ska det bli, även de de dagar när vintervindarna viner in från Vingahållet.

– Det finns många som njuter av vinterbad, säger Jessica Segerlund, chef för platsutveckling vid kommunala Älvstranden Utveckling, bolaget som driver projektet.

En av de frågor som hon och kollegerna jobbar med är hur det ska se ut kring poolerna och kopplingsvägarna till parken inne på land. 

– Det finns olika alternativ till utformning som vi tittar på just nu för att skapa flera upplevelser av hela Jubileumsparken. 

Det mest speciella är kanske inte poolerna i sig, utan innehållet: De kommer att fyllas med saltvatten – trots att det är sötvatten som rinner i älven ut mot havet. För även om ytvattnet i Göta älv blivit betydligt renare med åren och kommunen på sikt hoppas kunna öppna vissa stränder för bad, har mätningar indikerat tidvis alltför mycket bakterier för simning i öppet vatten. Dessutom finns risker med all fartygstrafik.

För att ändå kunna hålla igång den temporära pool som öppnades i Frihamnen 2015 har man använt särskild vattenrening, men i mars i fjol gjorde man testerna på metoden som gör de fyra nya poolerna möjliga: Pumpa upp saltvatten från älvens djupaste delar.

Sett från Hisingssidan är poolområdet tänkt så här, med ”ungdomspoolen” i förgrunden. Foto: RaumlaborBerlin och Esencial/Älvstranden Utveckling AB

Fenomenet kallas ”estuarin cirkulation” och är en motriktad ström av havsvatten som skapas längs bottnen när älvens vatten rinner ut i havet. Den salta vattenkilen kommer ända från skärgården.

Idén om att pumpa upp det rena saltvattnet fick Jessica Segerlund när hon på ett möte för två år sedan träffade Anna Karlsson, oceanograf och vattenexpert på konsultföretaget Tyréns, som berättade om fenomenet. 

– Vi trodde först att den här saltkilen inte nådde så pass långt upp i älven som Frihamnen, men det visade sig att sju meter ner där älven är åtta-nio meter djup intill där vi vill ha poolerna fanns det saltvatten som vi hoppades på. Sedan var det bara att placera ut rör och pumpa. Proverna visade mycket god kvalitet och låga eller inga metaller alls, säger Jessica Segerlund.

Anna Karlsson säger att hon haft idén om saltvattnet och – förgäves – föreslagit den för kommunen i ganska många år.

– Folk har sagt ”nej, det går inte”, men Jessica tände direkt och sa ”men Gud vad härligt”. 

Så här fungerar estuarin cirkulation Foto: Tyréns

Anna Karlsson säger att många tror att, eftersom Göta älvs bottnar är så starkt förorenade, så följer gifterna med om man tar upp saltvattnet.

– Men det är så stor omsättning på saltvattnet att det har samma kvalitet som i yttre skärgården. 

Hon känner inte till att man använt den här lösningen någon annanstans. 

– Det finns inget reningsbehov här, det är det som är unikt. Vi behöver bara hålla undan musslorna och brännmaneterna. 

När prestigefyllda stadsbyggnadsprojekt vid Göta älv som Stenpiren, där det också talats om utomhusbassänger, och Frihamnen hamnat i mycket långa långbänkar har politiken varit angelägen om att just det här poolbadet skulle kunna öppnas som en del av 400-årsjubileet.

Jessica Steglund säger för sin egen del:  

– Oavsett jubileum eller inte så ser vi hela Jubileumsparken som en samlande kraft i Göteborg. Invånarna vill komma nära vattnet och få tillgång till älven igen på olika sätt. Det här ett steg på den vägen. Det ligger bara en station från centralen och blir ett slags pulserande hjärta som många får tillgång till. Tanken är att badet ska vara avgiftsfritt.