Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborg-ny-europeisk-huvudstad-for-smart-turism/

Sverige

Göteborg ny europeisk huvudstad för smart turism

Foto: Magnus Hallgren

Göteborg och spanska Malaga utsetts till europeiska huvudstäder för smart turism. Utnämningen vanns i konkurrens med 35 andra städer från 17 länder i en tävling arrangerad av EU-kommissionen.

Med tävlingen European Capital of Smart Tourism vill EU-kommissionen belöna städer som utmärker sig för innovativa och inkluderande lösningar inom turism. Vinnare för 2020 utsågs under en ceremoni i Helsingfors på onsdagskvällen.

Kandidater till utmärkelsen bedöms utifrån fyra kategorier: Hållbarhet, tillgänglighet, digitalisering och kultur/kreativitet.

I sitt tävlingsbidrag fokuserade Göteborg på styrkor i alla fyra kategorier, skriver det kommunala bolaget Göteborg & Co, som arbetar för att öka turismen till staden.

I pressmeddelandet konstateras också att staden toppar listan över världens mest hållbara turistmål, enligt Global Destinations Sustainability Index.

”Vi är väldigt stolta över vår stad och vi arbetar hårt för att få ännu fler att välja att besöka oss”, säger Anneli Rhedin (M), kommunfullmäktiges ordförande, som var på plats i Helsingfors.