Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Göteborg stoppar inköpen av påskfjädrar

Other: Hasse Holmberg/TT

Det blir en fjäderfri påsk på Göteborgs Stads verksamheter framöver. Det har stadens första godkända medborgarförslag sett till. 

Från och med i år kommer Göteborgs Stad sluta pynta för påsk med de traditionella påskfjädrarna. Det beviljade förslaget kommer från Djurens Rätt och innebär att Göteborgs Stad helt slutar köpa in fjädrar från fåglar.

– Eftersom leverantören inte hundraprocentigt kan garantera att fåglarna har det bra vid uppfödningen väljer vi att ta bort fjädrar från ramavtalet lek och hobbymaterial, som är det enda där det i dag ingår fjädrar, säger Elin Berg Mannebo, handläggare på Inköp och upphandling, i ett pressmeddelande.

Enligt Djurens Rätts kartläggning kommer påskfjädrarna i den svenska handeln nästan uteslutande från kalkoner. Det är inte ovanligt att de säljs av köttindustrin i USA och sedan transporteras till Kina för att färgas. 

De senaste åren har allt fler kommuner gjort avkall på påskpyntet. Under 2016 fattade elva kommuner beslut om att sluta köpa in fjädrarna. I fjol utökats antalet till hela 74 kommuner. 

Det är framför allt skolor och fritidsverksamheter som köper in fjädrarna till påsk. Kommunen planerar att skicka ut ett nyhetsbrev när högtiden närmar sig för att tipsa om alternativa sätt att pynta påskriset, skriver Göteborgs-Posten.

–  Andra kommuner som tagit bort fjädrar ur sitt sortiment har till exempel tipsat om ullbollar och textilier, säger Elin Berg Mannebo till Göteborgs-Posten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.