Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborgare-atalas-for-att-ha-fotograferat-militara-anlaggningar/

Sverige

Man åtalas för att ha kartlagt militära anläggningar

Säkerhetspolisen har bedrivit förundersökningen, under ledning av åklagare. Foto: Magnus Hallgren

En man från Göteborg misstänks ha fotograferat och inhämtat uppgifter om ett 30-tal skyddsobjekt runt om i landet – och spridit information vidare.

Han åtalas nu för grov obehörig befattning med hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet, men några kopplingar till främmande makt har inte hittats.

– Jag påstår att den här personen har kartlagt ett relativt stort antal militära objekt, alltså Försvarsmaktens installationer, känsliga sådana, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål och påpekar att stora delar av förundersökningen är hemligstämplad även efter åtal.

Enligt åklagaren ska mannen, som är i 40-årsåldern, ha bedrivit systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud. Brotten ska ha ägt rum från april 2013 till december 2017. Han anhölls den 5 december 2017 misstänkt för grovt olaga intrång. 

– Det är inte alldeles okänt att det finns grupper eller subkulturer som har sådana här intressen. Systematiken är en del av det allvarliga i brottet. Vi vet att personer på internet både delar och diskuterar information om försvarsanläggningar. Vi har ett antal förundersökningar som riktar in sig på den miljön, säger Mats Ljungqvist som förtydligar att det rör sig om så kallade möpare – militärt överintresserade personer. 

Mannen är med i en frivillig försvarsorganisation, visar DN:s kartläggning. Enligt en bekant har han haft ett tekniskt yrke och var väldigt teknikintresserad, men visade inget särskilt intresse för förvarsfrågor.

Sammanlagt handlar det om bilder på 36 skyddsobjekt. Mannen ska även ha anskaffat hemliga uppgifter om 15 försvarsanläggningar, står det i stämningsansökan. I två av fallen misstänks mannen ha spridit uppgifter vidare till en annan person. 

– Inom gruppen finns kloka personer som diskuterar gamla nedlagda anläggningar ur ett historiskt perspektiv, men det här handlar om sådana som jag påstår kartlägger aktiva anläggningar. Skulle vi hitta bevis eller indikationer på att material överlämnats till främmande makt hade det varit spioneri, kanske rentav grovt, säger Mats Ljungqvist. 

Han säger att mannen misstänks för allvarlig brottslighet. 

– Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet. Utöver egen kartläggning blir även inhämtning från öppna källor olaglig om den är såhär noggrant systematiserad.

Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att den bedrivit förundersökningen som har letts av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– En hel del förhör har hållits och det finns flera förklaringar och anledningar till vad han gjort som kommer att framkomma längre fram i rättsprocessen. Vi ser på det med stort allvar när man som i det här fallet misstänker en systematisk kartläggning av militära anläggningar, säger Karl Melin på Säpos pressavdelning.

– Det finns anledningar till att de här anläggningarna är skyddsobjekt eftersom det som finns där, oavsett om det är byggnader eller utrustning eller information, är till för att skyddas. Annars finns risken att det hamnar i orätta händer och det också det som lett fram till det här åtalet.  

Polisen har beslagtagit USB-minnen, digitala filer, ett minneskort och en kamera av modell Sony DSC-H90 som innehållit raderade bilder.

Material som mannen anskaffat ska ha återfunnits i samband med ett beslag hos en annan man, vilket enligt åklagaren styrker påståendet om att han ska ha vidarebefordrat information.

”Målet är komplext med hänvisning till bl.a. de sekretessfrågor ärendet berör samt därtill hörande frågor om offentlighet och bevisupptagning samt särskilda omständigheter som målet berör i förhållande till försvarssekretess”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Dagens Nyheter har sökt mannen och hans advokat.