Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborgs-avlopp-drabbas-av-60-fettstopp-om-aret/

Sverige

Göteborgs avlopp drabbas av 60 fettstopp om året

Foto: Thomas Brun/NTB

En av tre göteborgare slår ut matfettet i vasken. När fettet stelnar bildas klumpar som kan leda till översvämningar, övergödning och medföra stora kostnader.

Nu startar Göteborg en kampanj för fettfria avlopp.

”Vi har problem med fett i hela staden”, säger Fredrik Torstensson från kretslopp och vatten.

Uppdaterad 25 november 2019: Artikeln har tillfogats en rättelse.

Stelnat matfett bildar kompakta klumpar som kan orsaka stopp i avloppen. Varje år tvingas kretslopp och vatten i Göteborgs stad ta bort runt 120 ledningsstopp, problem inne i fastigheter och i reningsverk ej inräknade. Ungefär hälften av dem beror på att fett fastnar i ledningarna.

”Det är dyrt att sanera efter översvämningar och att gräva upp gatan för att byta rör. Men det är också ett miljöproblem. När det blir stopp på ledningen åker det orenade avloppsvattnet ut i vattendrag och förorenar naturen”, säger Fredrik Torstensson, chef för ledningsnät på förvaltningen kretslopp och vatten, i ett pressmeddelande.

Matfettet kan också ombildas till den giftiga gasen svavelväte vilket skapar problem för dem som jobbar med ledningsnätet. Gasen fräter dessutom på avloppsledningarna.

Med en ny kampanj vill Göteborgs stad nu få bukt med fettproblemet. Allmänheten uppmanas att torka ur stekpannor och fat innan de diskas. Hushållspapper som absorberat matfett kan sedan slängas i en särskild påse för matavfall eller i de vanliga soporna.

Den som använder en större mängd matfett, till exempel för att fritera mat, uppmanas att hälla den avsvalnade oljan i en behållare som kan förslutas – ett använt mjölkpaket med skruvkork fungerar utmärkt för ändamålet.

”Jag tror att de flesta vill göra rätt, men de vet inte konsekvenserna av att låta fettet gå ner i avloppet”, säger Fredrik Torstensson i pressmeddelandet.

Restauranger och andra verksamheter som använder mer fett än ett vanligt hushåll måste ha en fettavskiljare som fångar upp fettet.

Rättelse: Avloppsledningar i Göteborg drabbas årligen av cirka 60 stopp orsakade av fettklumpar. I en tidigare version av texten förekom en felaktig siffra. 

Läs mer om vad som händer i Göteborg och Västsverige.