Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborgs-stad-vi-fortsatter-halla-skolorna-oppna/

SVERIGE

Göteborgs stad: ”Vi fortsätter hålla skolorna öppna”

Skolansvariga kommunalrådet i Göteborg Helene Odenjung (L).
Skolansvariga kommunalrådet i Göteborg Helene Odenjung (L). Foto: Tomas Ohlsson

Göteborgs stad kommer tills vidare att hålla grundskolorna öppna, även efter att regeringen gett möjlighet att besluta om stängning med anledning av det nya coronaviruset.

Det meddelar Helene Odenjung (L), kommunalråd med ansvar för skolorna i Göteborg.

Odenjung, som också är vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, följde under torsdagskvällen utbildningsminister Anna Ekström (S) presskonferens.

Ekströms huvudsakliga besked var att regeringen under fredagen beslutar att överlåta åt varje enskild skolhuvudman, det vill säga kommuner och friskoleägare, att själva bedöma om skolorna ska fortsätta hållas öppna eller inte.

Helene Odenjung, som är ordförande i grundskolenämnden, skriver till DN att ”vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens och smittskyddets rekommendationer och kommer inte att ändra vår inriktning om att ha skolorna öppna.”

Hon menar dock att det som är bra med regeringens besked är att ”det nu finns ett tydligare regelverk om vi skulle komma att behöva stänga längre fram”.

Den särskilda ”corona-gruppen” i Göteborgs stad har varit igång under några veckor och enligt Odenjung har den redan planerat för olika tänkbara scenarier och hur beslut ska fattas om läget förändras.

”Vi har inte, vad vi känner till, några bekräftade fall av covid19-smitta i våra skolor. Men jag är ödmjuk inför att det kan förändras. Är man sjuk ska man så klart vara hemma”, skriver skolansvariga kommunalrådet.

Hur fristående skolor i Göteborg kommer att göra är mer oklart. Däremot kommer även Göteborgs stads gymnasier att tills vidare vara igång som vanligt, enligt Helene Odenjung.

”Men beskedet från regeringen förtydligar att elevernas rätt till utbildning kan ske på flera sätt om vi skulle behöva stänga”, skriver hon till DN.

Tidigare under torsdagen meddelade Göteborgs stad att man stoppar alla besök till äldreomsorgen.

Läs också: Sahlgrenska undersöker patienter innan de släpps in på akuten

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt