Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 19:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/goteborgs-stad-vi-fortsatter-halla-skolorna-oppna/

Sverige

Göteborgs stad: ”Vi fortsätter hålla skolorna öppna”

Skolansvariga kommunalrådet i Göteborg Helene Odenjung (L).
Skolansvariga kommunalrådet i Göteborg Helene Odenjung (L). Foto: Tomas Ohlsson

Göteborgs stad kommer tills vidare att hålla grundskolorna öppna, även efter att regeringen gett möjlighet att besluta om stängning med anledning av det nya coronaviruset.

Det meddelar Helene Odenjung (L), kommunalråd med ansvar för skolorna i Göteborg.

Odenjung, som också är vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg, följde under torsdagskvällen utbildningsminister Anna Ekström (S) presskonferens. 

Ekströms huvudsakliga besked var att regeringen under fredagen beslutar att överlåta åt varje enskild skolhuvudman, det vill säga kommuner och friskoleägare, att själva bedöma om skolorna ska fortsätta hållas öppna eller inte.

Helene Odenjung, som är ordförande i grundskolenämnden, skriver till DN att ”vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens och smittskyddets rekommendationer och kommer inte att ändra vår inriktning om att ha skolorna öppna.”

Hon menar dock att det som är bra med regeringens besked är att ”det nu finns ett tydligare regelverk om vi skulle komma att behöva stänga längre fram”.

Den särskilda ”corona-gruppen” i Göteborgs stad har varit igång under några veckor och enligt Odenjung har den redan planerat för olika tänkbara scenarier och hur beslut ska fattas om läget förändras. 

”Vi har inte, vad vi känner till, några bekräftade fall av covid19-smitta i våra skolor. Men jag är ödmjuk inför att det kan förändras. Är man sjuk ska man så klart vara hemma”, skriver skolansvariga kommunalrådet.

Hur fristående skolor i Göteborg kommer att göra är mer oklart. Däremot kommer även Göteborgs stads gymnasier att tills vidare vara igång som vanligt, enligt Helene Odenjung. 

”Men beskedet från regeringen förtydligar att elevernas rätt till utbildning kan ske på flera sätt om vi skulle behöva stänga”, skriver hon till DN.

Tidigare under torsdagen meddelade Göteborgs stad att man stoppar alla besök till äldreomsorgen. 

Läs också: Sahlgrenska undersöker patienter innan de släpps in på akuten