Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Gotland väntas hyra ut hamn till Nord Stream 2

Om knappt två veckor fattas det första beslutet på Gotland om uthyrningen av Slite hamn för den ryska gasledningen Nord Stream 2. ”Min bedömning är att vi säger ja”, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till TT.

Det första beslutet ska tas i tekniska nämnden den 15 december. Nämnden kommer då att rekommendera ett ja eller nej till avtalet. Regionstyrelsen fattar sedan sitt beslut i januari och det slutgiltiga avgörandet sker i regionfullmäktige den 19 februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, det finns en majoritet för det, säger Björn Jansson (S).

För Gotlands kommuns del handlar det om 50-60 miljoner kronor. Ett välkommet bidrag som underlättar vardagen, enligt Björn Jansson (S). Kommunen tar bara ställning till avtalet med bolaget, inget annat, framhåller han.

– Att göra en säkerhetspolitisk bedömning är inte vårt bord, det är regeringens sak, säger han.

Björn Jansson (S) har varit i kontakt med försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Han har velat ha information om beslutsgången. Han har inte gett tillkänna vad de tycker, bara att de tittar på frågan, säger Jansson.

Han utgår ifrån att det kommer att komma något besked från regeringen innan Gotlands kommun fattar sitt beslut. Och det bör komma före mötet den 15 december, anser Björn Jansson (S).

– Det är ju bra om det kommer före så att vi vet, men annars tas ju det definitiva beslutet i februari, säger han.

TT: Så i princip har regeringen till februari på sig?

– Ja, men det känns ju inte schysst, säger Björn Jansson.

Regeringen har hittills inte sagt vad man tycker om att hyra ut Slite hamn till det ryska bolaget. Överbefälhavaren Micael Bydén, däremot, har uttryckt sin tveksamhet.

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga, sade han i SVT Agenda i oktober.

Nord Stream 2

• Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

• Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

• Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

• EU-ledare från åtta länder har protesterat till EU-kommissionen på ännu en rysk gasledning. Det innebär risker för energitillgången i Central- och Östeuropa, anser de.

• Det handlar om Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.