Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Gott hopp” om att ormbiten överlever

Den man som bets av en kobra på lördagen vårdas ännu för svåra skador på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, men uppgifter till polisen tyder på att han kommer överleva.

– Jag har gott hopp om att han ska överleva, men vet inga detaljer om hans tillstånd, säger Göran Winqvist, gruppchef vid miljöbrottsenheten.

Sahlgrenska sjukhuset lämnar inte ut några uppgifter om mannens hälsotillstånd, utan hänvisar till patientsekretessen. Motgift skulle på lördagen skickas från Stockholm, men Sahlgrenska vill inte uppge om det har kommit fram.

Polisen har på måndagen besökt mannens lägenhet, där ett 40-tal ormar hålls som husdjur. Ormarna är i gott skick och kommer i nuläget inte att beslagtas av polisen.

– Det pågår ingen brottsutredning, utan förhoppningen är att mannen kvicknar till och tar hand om sina ormar, säger Göran Winqvist.

Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för djurhållning, ska göra ett besök på onsdag för att artbestämma ormarna och bedöma om de hålls på ett korrekt sätt.

Någon statistik för hur många giftormar som finns i Sverige finns inte, då husdjuren inte måste registreras. EU:s statistik över tullbeslag visar dock att ormar, ödlor och sköldpaddor är överrepresenterade bland de djur som smugglas levande.

– Generellt är det nog en ganska stor hobby. Min känsla utifrån de samtal vi får är att hållande av exotiska djur ökar, säger Michael Diemer, chef för Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.

De regler som finns kring att ha ormar som husdjur handlar i första hand om att säkerställa djurens välbefinnande. Till exempel reglerar Jordbruksverket noga hur stora ormterrarier måste vara.

– När det gäller giftiga reptiler finns också särskilda regler om att terrarierna ska vara låsbara och vara låsta. De ska stå i rum som är rymningssäkrade, med till exempel nät över ventiler.

Olika ormarter kan också omfattas av särskilda regler. Generellt är det förbjudet i Sverige att hålla husdjur som inte är födda i fångenskap.

Djur som beslagtas i tullen hamnar på så kallade rescue center på svenska djurparker, förutsatt att de är friska och efterfrågade. De som inte får plats på djurpark, kan placeras ut hos privatpersoner eller avlivas.

– När det gäller djur som omfattas av reglerna kring handel med hotade arter, kommer de hamna hos privatpersoner. Man vill förhindra att de hamnar på marknaden, säger Michael Diemer.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.