Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gott om snö för sportlovsfirare

Det är gott om snö på skidanläggningarna i landet, både i och utanför fjällvärlden. Men på några platser måste man se upp för laviner. För den som är ute i sista minuten finns några få boendealternativ kvar nästa vecka på de populäraste fjällorterna.

På måndagen börjar den största av de fem sportlovsveckorna, räknat i antal berörda län och kommuner. Under vecka 8 har skoleleverna ledigt i nio län i Götaland och Svealand plus 14 kommuner i Västra Götaland (se faktaruta).

För de vintersportsugna är förutsättningarna inte så dumma, om man kan ta sig till någon av landets skidanläggningar.

I regel är det över 50 centimeter snö i hela fjällkedjan. Delar av Dalafjällen kan ha något mindre mängder. I Lappland handlar det om mer än 75 centimeter.

Snödjupet kan variera mycket från fjäll till fjäll och mellan dal och fjälltopp intill. På några platser råder lavinfara.

Längst upp i norr, i Riksgränsen, är snödjupet 120 centimeter, och lavinfaran bedöms till en trea på den femgradiga skalan, vilket betyder betydande fara.

I Hemavan-Tärnaby har man 88 centimeter i terrängen och 62 i nedfarterna. Liknande värden gäller i Åre och Storlien. I Åre råder just nu måttlig lavinfara, en tvåa på skalan.

I Ramundberget är snödjupet i terrängen 92 centimeter och i backarna 75. Där är lavinfaran satt till en etta.

Idre Fjäll har 60 respektive och 65 centimeter, och även där är lavinfaran bedömt till en etta på skalan.

Tandådalen, som ligger i Sälenfjällen, har 65 centimeter i terrängen och 40 i nedfarterna. Lavinfaran där är måttlig.

Också Vemdalen, Bydalsfjällen och Kittelfjäll har för tillfället liten till måttlig lavinfara.

Det finns snö i backarna även utanför fjällvärlden. Där naturen inte har varit tillräckligt behjälplig har snökanonerna gjort jobbet under kalla nätter. Kylan i januari lade en god grund.

Ski Sunne i Värmland har visserligen bara 15 centimeter i terrängen men i backarna är djupet 45. Romme Alpin utanför Borlänge har nästan ingen snö i terrängen, men i nedfarterna är det hela 110 centimeter. Kungsberget i Gästrikland noterar 20 respektive 85.

I Småland har Mullsjö Alpin 20 i terrängen och 75 i backarna, medan Billingebacken i Västergötland bara har några få centimeter i omgivningarna men 40 i sina nedfarter.

I Stor-Stockholm, som dock har sportlov först vecka 9, har den största anläggningen, Flottsbro, alla nedfarter öppna, och de bäddas in av ett 80 centimeter djupt snölager.

För den som ska köra bil till fjällen är läget på söndagseftermiddagen i huvudsak gott på vägarna i södra halvan av landet, även om det är risk för halka på en del vägar i Kalmar län och Uppsala län, enligt Trafikverket. Från Dalarna och norrut, däremot, är det i allmänhet vinterväglag.

Vid Enköping pågår ett vägarbete på väg 70, som är en stor matarväg för dem som ska från östra Svealand till Dalafjällen.

Riktigt isigt och i övrigt besvärligt väglag varnar Trafikverket för på sina håll i inre Norrland, bland annat E45 i norra Jämtland och södra Lappland, runt Lycksele och på E12 från Slussfors till Hemavan.

Trafikverket har på sin hemsida en del tips för fjällresenärer.

Är man ute i sista momangen med sina fjällsemesterplaner finns det vid DN:s koll på söndagseftermiddagen sammanlagt tolv boendealternativ kvar nästa vecka i Sälen, enligt Skistar. Men bara ett av dem gäller hela veckan.

I Åre finns tre luckor för den som vill hyra stuga hela veckan,

– Det rör på sig hela tiden, det kommer lite avbokningar, men de bokas upp ganska fort, säger Linnea Jonsson på Skistar.

Också i Idre Fjäll är det nästan helt fullbokat vecka 8. Det finns bara några få stora semesterstugor kvar att hyra, sådana som har mellan 10 och 18 bäddar.

Sportlov i vecka 8

Skåne län

Blekinge län

Hallands län

Kronobergs län

Kalmar län

Södermanlands län

Uppsala län

Örebro län

Östergötlands län

Fyrbodal (14 kommuner i Dalsland, Bohuslän och Västergötland)

Källa: sportlov.org

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.