Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gott-om-sno-i-fjallen-infor-forsta-sportlovsveckan/

Sverige

Gott om snö i fjällen inför första sportlovsveckan

Arkivbild. Funäsfjällen 2011.
Arkivbild. Funäsfjällen 2011. Foto: Anette Nantell

Det finns gott om snö i fjällen för de skidentusiaster som ska dit under första sportlovsveckan, och vädret blir hyggligt. Men de som ska köra norrut under fredagen får se upp för halka. I söder ser förutsättningarna för vintersport däremot fortfarande dystra ut.

I helgen drar sportlovsperioden i gång. Först ut, vecka 7, är bland annat Jönköpings län och delar av Västra Götalands län, inklusive Göteborg.

I södra Sverige syns ännu inget hopp om ordentligt vinterväder, men för den som ska åka skidor i fjällen ser förutsättningarna goda ut.

Åker man bil söderifrån på fredagen för att inkvartera sig på någon fjällort från Härjedalen och norrut är det dock läge att ta det försiktigt. SMHI har utfärdat en varning för plötslig ishalka i hela Norrland utom fjällen. Orsaken är regn eller underkylt regn på kalla vägytor.

Under den kommande veckan väntas sedan ganska likartat väder i hela fjällkedjan.

Det börjar i helgen med mest uppehållsväder och relativt milt för att vara fjällen, vilket ändå innebär mellan 0 och 5 minusgrader.

– Lokalt kan det ju vara lite kallare eller mildare, men det varierar med terrängen, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Under söndag, måndag och delvis tisdag väntas sedan en del nederbörd och rätt blåsigt väder.

– Tittar man längre fram i veckan ser det ut att bli snöbyar med solglimtar dessemellan, och det väntas successivt bli kallare. Det är så klart svårt att säga något om detaljer långt fram.

Snötillgången är riktigt god i strängt taget hela fjällkedjan, i regel över en halvmeter och i Lapplandsfjällen över en meter. Det är bara i norra Värmland och delar av Dalafjällen det är lite tunnare.

Här är fem i topp bland de svenska skidorterna på torsdagen, enligt Snörapporten, en sajt som drivs av ett 60-tal skidanläggningar:

• Riksgränsen: 378 cm

• Ramundberget: 171 cm

• Hemavan/Tärnaby: 165 cm

• Björkliden: 135 cm

• Kittelfjäll: 125 cm

I Götaland och Svealand utanför fjällen är det bästa man kan hoppas på i snöväg den närmaste tiden tillfälliga täcken. I norra Småland var det på onsdagen över en decimeter och allmänt i inre Götaland några centimeter, men redan på torsdagen hade det mesta smält bort.

– Det väntas inte direkt mer i södra delen av landet nästa vecka, även om det kan komma nederbörd med inslag av snö, säger Sofia Söderberg.

– Annars är det främst i Norrland det väntas ytterligare snöfall.