Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Grand Hôtel backar: Borde ha brutit kontraktet

Foto: Jessica Bentsen

Nu ångrar Grand Hôtel att man tillät Sverigedemokraterna att hyra in sig för att ha en galamiddag med högerpopulistiska gäster. ”Vi borde ha brutit kontraktet” skriver hotelledningen.

Grand Hôtel har blivit nedgjort av kritik efter att man tillät en högerextrem galamiddag på hotellet på fredagen.

Hotellet har fått så många dåliga recensioner på Facebook att betyget sjunkit kraftigt, något som kan påverka ekonomin. Nu backar ledningen i ett pressmeddelande och menar att man aldrig borde ha tagit den bokningen.

När det stod klart vad galan handlade om borde man också ha brutit avtalet, skriver ledningen. Samtidigt uppmanar Sverigedemokraterna till bojkott av Grand Hôtel.

Hotellets vd Pia Djupmark förklarar att arrangemanget bokades under namnet IDDE (Institute for Direct Democracy in Europe), och man förstod inte att det rörde sig om en paraplyorganisation för europeiska högerpopulistiska partier.

– När det väl kom till min vetskap var kontraktet redan påskrivet. Vi undersökte vad det var och förstod att det skulle få konsekvenser vare sig vi avbröt eller inte, säger hon till DN.

Om man bara tittar snabbt på organisationen är det inte heller lätt att se vad det handlar om, menar hon, den verkar respektabel. 

Djupmark anlitade först en jurist för att se om man kunde komma ur kontraktet. När det inte gick träffade hon en av slutkunderna för att ha ett samtal om att boka av eller ordna någon annan lokal. 

– Men då sa de att det var så internationellt, och att inbjudningarna redan var utskickade och att det inte gick. 

 

Det här att vi pratar om en gäst eller ett event, det gör vi inte heller. Men i det här fallet har det fått så stora konsekvenser att vi måste göra ett undantag.

 

Enligt Djupmark är det en stark tradition att Grand Hôtel aldrig bryter kontrakt, eller pratar om sina kunder, för den delen. 

– Men med facit i hand kan man alltid bryta ett kontrakt, även om det alltid får konsekvenser. Men vi tog fel beslut. 

Vad hade det kostat att bryta kontraktet?

 – Ingen aning, men pengarna har aldrig varit en fråga, det är inte det som har styrt det här. Det har varit en moralisk fråga. 

– Det här att vi pratar om en gäst eller ett event, det gör vi inte heller. Men i det här fallet har det fått så stora konsekvenser att vi måste göra ett undantag. 

Pia Djupmark menar att det som inträffat nu drabbar andra kunder, som ska ha arrangemang och i sin tur har gäster som ska bo på hotellet och som reagerat på det som inträffat. 

– När det få så otroliga konsekvenser måste vi bryta policyn, bryta tystnaden. Det är med stor repekt för våra gäster och våra samarbetspartners, vi har satt dem i en lika jobbig situation. Sedan tycker vi med facit i hand att vi tog fel beslut, vi skulle ha brutit kontraktet oavsett konsekvenserna.

Ni får kritik för detta också på grund av er tradition, och era ägare Wallenberg, särskilt med tanke på Raoul Wallenbergs arbete.

 – Ja, men det var också tradition som gjorde att vi inte bokade av. Det får så mycket konsekvenser sånt här, allt kan man inte förutspå. 

Har era ägare hört av sig?

– Vi är ett enskilt bolag, det här är en operativ fråga och det är mitt beslut. Det har inte kommit några propåer från dem, de vet att vi sköter bolaget, och så gör de med alla sina bolag. 

Varför gick ni ut just i dag? 

– Vi satt hela dagen i går också. Vi kände att vi måste säga någonting för våra gäster och samarbetspartners skull. Det var ingen särskild tanke med att det blev i dag. 

Nu ska man försöka förhindra liknande händelser, genom att ”hitta ett förhållningssätt som respekteras av våra gäster, av samhället, och av våra medarbetare, samtidigt som vi kan fortsätta att vara en öppen och neutral mötesplats."

Mer om galan på Grand Hôtel

• Farage fick stående ovationer på Grand Hôtel
Grand Hôtels betyg sjönk samtidigt som politiker ur europeiska invandringskritiska partier reste sig upp och gav Ukip-ledaren Nigel Farage stående ovationer. 

• Annika Ström Melin: Samlingen på Grand Hôtel visar på splittring inom rörelse
Att Sverigedemokraterna lyckats få Tjeckiens tidigare president Vaclav Klaus till Stockholm kan tolkas som en styrkedemonstration. Men samlingen på Grand Hôtel visar i själva verket att den högerpopulistiska rörelsen i Europa är djupt splittrad.

• Hynek Pallas: Priset till Klaus stärker ett extremt farligt nätverk
I dag tilldelas den tjeckiske ex-presidenten Václav Klaus ett så kallat frihetspris, instiftat av bland andra SD, på Grand i Stockholm. Hynek Pallas ser en aggressiv symbolhandling mot det progressiva Europa.

• Gala får Grand Hôtels betyg att sjunka
Betygssättningen av femstjärniga Grand Hôtel har ökat kraftigt på Facebook. Det efter att högerpopulistiska galan European freedom awards anordnas på hotellet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.