Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-14 12:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/granskning-efter-misstankt-intrang-mot-statens-lonesystem/

Sverige

Granskning efter misstänkt intrång mot statens lönesystem

Det misstänkta dataintrånget mot ett statligt lönesystem får nu sitt efterspel. Datainspektionen meddelade på torsdagen att de inleder en granskning av Statens servicecenter som hanterar systemet.

DN kunde i mitten av augusti berätta att Statens servicecenter hade upptäckt ett misstänkt dataintrång mot lönesystemet Primula, som omfattar omkring 45.000 personer på ett stort antal myndigheter.

En intern utredning beskrev händelsen som ”mycket allvarlig” och betonade att sekretessbelagda uppgifter och känslig information om exempelvis sjukdomsbilder kan ha hamnat i orätta händer. Händelsen både polisanmäldes och rapporterades till Datainspektionen. 

Nu meddelar Datainspektionen att en granskning av Statens servicecenter inleds. 

Incidenter där personuppgifter misstänks ha läckt ska inom 72 timmar rapporteras till Datainspektionen, den myndighet som kontrollerar att myndigheter och andra skyddar personuppgifter som lagen kräver. 

”Enligt uppgift har det gått lång tid mellan att servicecentret upptäckte incidenterna till dess att berörda kundmyndigheter informerats och servicecentret gjorde sin egen incidentanmälan”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.