Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gränspolis efterlyser fler åtgärder mot papperslösa

Foto: Christine Olsson/TT

Som en direkt följd av terrorattacken i Stockholm föreslog regeringen i veckan flera åtgärder för att kunna utvisa papperslösa. Jerk Wiberg på gränspolisen tycker att ytterligare en åtgärd krävs: att personer inte ska kunna få a-skattsedel och jobba utan uppehålls- eller arbetstillstånd.

– Innan man ens får en a-skattsedel borde man behöva styrka att man har rätt att få en sådan, menar Wiberg.

Efter terrordådet i Stockholm har regeringen prioriterat upp utvisningen av personer som inte har tillstånd att vara i Sverige.

Regeringen meddelade i veckan att man vill ge polisen ökade möjligheter att jaga papperslösa på arbetsplatser, rätt att ta fingeravtryck och söka efter id-handlingar vid utlänningskontroller. Regeringen vill också att sanktionsavgifterna för den arbetsgivare som utnyttjar papperslösa ska höjas till nästan 90.000 kronor per person.

Läs mer: Fingeravtryck och tillslag mot arbetsgivare ska få fler att lämna landet

”Det ska svida i skinnet hos den arbetsgivare som utnyttjar dessa människor”, sade migrationsminister Morgan Johansson när planen presenterades.

Det är gränspolisen som ansvarar för kontrollerna på fältet. Jerk Wiberg är gruppchef för den grupp på elva personer som utför arbetsplatskontroller i Stockholmsregionen.

– Det är naturligtvis bra med bättre lagstiftning. Men det är en hel kedja med olika faktorer som ska samverka, säger Wiberg och berättar att han tycker att regeringens föreslagna åtgärdspaket hade kunnat innefatta en detalj till.

– Att en person kan få A-skattsedel av Skatteverket utan att ha tillstånd att ha uppehålls- eller arbetstillstånd är ett problem. Innan man ens får en A-skattsedel borde man behöva styrka att man har rätt att få en sådan, säger Jerk Wiberg.

– Vi har framfört synpunkten till Skatteverket under flera år och nu även uppåt inom polisorganisationen, så politikerna borde ha fått höra det.

Rakhmat Akilov, som erkänt att han körde lastbilen längs Drottninggatan den 7 april, hade A-skattsedel och betalade skatt trots att han saknade uppehålls- och arbetstillstånd.

Men för det stora flertalet papperslösa är väl problemet inte att de begår brott utan snarare att de själva har en utsatt position gentemot exempelvis arbetsgivare?

– Ja, de utnyttjas i och med att de har en betydligt svagare position än en person med tillstånd, säger Jerk Wiberg.

– Det kan leda till en sorts modern form av slaveri. På våra arbetsplatskontroller har vi träffat på vissa som haft 30 kronor i timmen i lön.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.