Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Grattis till 500 år, semikolon!

Illustration: DN

Upphovsmannen till skriftspråkets mest missbrukade och felanvända skiljetecken dog för 500 år sedan i dag, fredag; semikolon används ofta av skribenter i tron om att de därmed höjer textens kvalitet, enligt språkvårdaren Ola Karlsson på Språkrådet:

– Det är antagligen det enskilt vanligaste felet i svenskt språkbruk, att semikolon används i stället för kolon framför uppräkningar och liknande. Även andra språk har det problemet som nog beror på att tecknen ser rätt lika ut.

500 år har på fredagen gått sedan boktryckaren och formgivaren Aldo Manuzio avled. Som humanist och förläggare bidrog han mycket till bildningen under Venedigs högrenässans, men mest är han kanske förknippad med upphovet till semikolon som vi i dag känner det.

Ola Karlsson tycker personligen att skiljetecknet är ett trevligt komplement till komma och punkt. Men den uppfattningen har fått honom att själv använda det för mycket.

– Jag fick klagomål om att jag skrivit för många semikolon i Myndigheternas skrivregler. Regeringskansliet vill inte att deras skribenter ska använda det så mycket och då är det ju inte bra om boken som reglerar deras skrivande gör det, säger Ola Karlsson.

Skrivregler om skiljetecken är svåra att hantera för många, konstaterar han. Vad gäller just semikolon tror han att när någon ser det användas så smittas personen att tro att tecknet använts korrekt.

– Det sprids närmast lavinartat. Över tid har förekomsten varierat, men jag skulle påstå att det på senare tid har blivit väldigt populärt. Ofta är det osäkra skribenter, säger Ola Karlsson och nämner brev från skolor som exempel på en särskilt semikolontung textgenre. 

– De använder det för att de tror att de uttrycker sig finare med semikolon. Felaktiga a- och e-böjningar av adjektiv är ett tecken på samma sak, något som verkligen sprids nu i de breda folklagren. Många tror att det blir finare om de skriver med e-form som ”den store kvinnan”.

Skilj på kolon och semikolon

Semikolon skall inte användas i stället för kolon före uppräkning, exemplifiering, förklaring och dylikt. Det är i dag ett vanligt – men felaktigt – bruk. Skriv alltså inte:

”Telefonen finns i följande färger; röd, svart och gul.”

utan skriv:

”Telefonen finns i följande färger: röd, svart och gul.”

Semikolon kan undantagsvis användas mellan satser som har ett nära samband med varandra när man tycker att punkt är för starkt avskiljande och komma för svagt. Semikolon följs av liten bokstav. Exempel:

”Skillnaden mellan arbets- och vilodagar blev mindre skarp; hon kunde tillåta sig vilodagar mitt i veckan.”

Vid uppräkningar kan man använda semikolon för att avskilja grupper från varandra. Exempel:

”Ryggsäcken stod där packad med det nödvändigaste: ett ombyte kläder och toalettsaker; smörgåsar, frukt och varm dryck; karta och kompass.”

Källa: Språkrådet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.