Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gravid 15-årig svenska fast i Syrien

Sedan en månad tillbaka är en gravid 15-årig svensk flicka fast i  krigets Syrien. Svenska myndigheter står handfallna. Samtidigt vädjar flickans föräldrar om hjälp.

– Det är en mardröm. Hon vill hem, men det finns ingen som kan hjälpa henne, säger hennes pappa till DN.

Den fosterhemsplacerade flickan kunde utan de biologiska föräldrarnas vetskap göra en tågresa tillsammans med sin pojkvän den 31 maj i år. Sedan dess har hon varit försvunnen. Enligt föräldrarna är hon gravid i sjätte månaden.

– Vi fick veta om att hon var borta först nio dagar senare. Vi efterlyste henne genast, men då hade hon redan passerat en rad europeiska länder, berättar pappan.

15-åringen ska aldrig ha varit utom­lands tidigare och har varken pass eller andra id-handlingar. Ändå har hon lyckats ta sig genom Europa, till Turkiet och sedan till Syrien. Där har enligt obekräftade uppgifter hennes 19-årige pojkvän velat ansluta sig till en av de stridande grupperna.

– Eftersom hon saknade id-handlingar blev hon gripen i Ungern och i Bulgarien, men vid den tiden fanns det inte någon efterlysning på henne så hon och hennes pojkvän kunde fortsätta. I dag befinner hon sig inne i Syrien och kan inte komma därifrån, säger pappan.

Utrikesdepartementet, UD, är förteget om saken men bekräftar att flickan befinner sig i Syrien.

– Till följd av krigstillståndet i  landet är vår möjlighet till konsulärt stöd ytterst begränsat. Vi håller kontakt med familjen, säger Johan Tegel, presskommunikatör på UD.

Uppgifter från flickan själv gör gällande att hon ska befinna sig i ett område som är kontrollerat av Islamiska staten, IS. Enligt föräldrarna hålls deras dotter för det mesta inomhus. Tack vare internet har de sporadisk kontakt med sin dotter.

– För oss föräldrar är den här historien nästan hopplös. Vi vet inte vad vi ska göra. Vi har vänt oss till polisen och UD, men det är mycket lite de kan bidra med. Jag hoppas nu att kurder eller andra krafter inom Syrien ska kunna göra något för henne, säger pappan.

Dottern har tidigare placerats på familjehem. Föräldrarna säger själva att de vänt sig till socialen för att dottern skulle få hjälp. I dag är föräldrarna kritiska till hur de sociala myndigheterna hanterat saken.

– Hade vi fått veta att hon skulle resa någonstans med sin pojkvän så hade vi sagt nej. Som vi ser det så har vi lämnat över vår dotter till sociala myndigheter och nu är hon borta. Även om hon lämnade Göteborg frivilligt ser vi det som att någonstans under vägen blev hon bortrövad och nu befinner hon sig i Syrien mot sin vilja, säger pappan.

Enligt verksamhetschefen för individ- och familjeomsorgen i flickans hemkommun har det inte funnits några tecken på att flickan skulle ha radikaliserats. Verksamhetschefen säger att kommunen är handlingsförlamad och i dagsläget inte har någon möjlighet att agera för att få hem flickan.

– Vi kan inget göra, Sverige har inga diplomatiska förbindelser eller personal i Syrien. Det enda vi kan bidra med är råd och stöd, i den mån föräldrarna vill ha det.

Polisen har gått ut med internationella efterlysningar på både flickan och hennes pojkvän. Cecilia Bergsten vid enheten för grova brott i Halland, som äger ärendet, säger att 19-åringen är misstänkt för människorov.

– Men det får nästan betraktas som en teori eftersom vi inte har kunnat prata med henne. Än så länge har vi bara andrahandsuppgifter om vad som hänt och var hon befinner sig. Det är svårt att få något alls bekräftat när det gäller just det landet, säger hon.

Hon vill inte kommentera hur den lokala polisen i Sverige kan arbeta för att få hem en flicka från Syrien. De internationella efterlysningarna samordnas av NOA, tidigare rikskrim. Inte heller de vill kommentera sina arbetsmetoder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.