Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gravplundrare-lansade-forngrav-i-halland/

Sverige

Gravplundrare länsade forngrav i Halland

36 stenar är resta på Örelids gravfält i närheten av Tjärby kyrka utanför Laholm. Arkivbild.
36 stenar är resta på Örelids gravfält i närheten av Tjärby kyrka utanför Laholm. Arkivbild. Foto: Pål-Nils Nilsson/Riksantikvarieämbetet

En stor grop. Det är vad som finns kvar av en av järnåldersgravarna på Örelids gravfält utanför Laholm. Länsstyrelsen i Halland misstänker att någon har plundrat graven, rapporterar SVT Halland.

Hålet är cirka en meter djupt och 80 centimeter brett. En bit av den nordiska fornhistorian har försvunnit från Örelids gravfält utanför Laholm.

En privatperson upptäckte i förra väckan att en stor grop hade grävts vid en av stenarna på gravfältet och gjorde en anmälan. 

– Det är bedrövligt helt enkelt. Det går inte att återställa, det går inte att kompensera, så det här är mycket allvarligt, säger Jenny Nord, antikvarie på länsstyrelsen i Halland, till SVT.

Enligt länsstyrelsen, den myndighet som ansvarar för fornlämningar, finns det anledning att tro att flera föremål kan ha blivit stulna ur graven. Förmodligen har någon letat på gravfältet med metalldetektor.

– Det ska ha funnits brända ben i graven, men också dräktsmycken och personliga tillhörigheter, säger Jenny Nord till SVT.

Örelids gravfält, även känt som Örelids stenar, ligger vid Tjärby kyrka, runt en halvmil utanför Laholm. På gravfältet finns 36 gravstenar, som troligen restes under den äldre järnåldern, en period som i norra Europa beräknas från runt år 500 före kristus.

På fältet finns dessutom fyra gravhögar från bronsåldern. En av högarna grävdes ut 1930 och då hittades bland annat en hällkista, en bronsdolk och knappar.

I samband med ett vägbygge 2003 gjordes en utgrävning runt 100 meter från gravfältet. Arkeologer hittade då en boplats och tre gravar från äldre järnåldern.

Gravplundringen utreds av polisen som fornminnesbrott. Enligt Hallandsposten skedde en liknande händelse på samma plats 2016. Tidningen skriver också de fynd som kan ha gjorts i den plundrade graven knappast har något större ekonomiskt värde.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.