Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Greenpeace: gifter i barnkläder

Miljöorganisationen Greenpeace har hittat farliga kemikalier i kläder och skor för barn. Kläderna som testats är tillverkade av etablerade märken. I en t-shirt från Adidas som köptes i en butik i Stockholm påträffades ftalater som är förbjudet i vissa leksaker.

Greenpeace har köpt in 82 produkter för barn från 12 stora och etablerade märken.

Testerna visade att det fanns minst en farlig kemikalie i 76 av dessa produkter.

I undersökningen ingick bland annat ftalater, som används för att göra plast mjukt, och som är förbjudna i sådana leksaker som barn kan tänkas stoppa i munnen.

– Det är allvarligt att det finns så mycket gifter i barnkläder eftersom barn är känsligare än vuxna för påverkan. Kemikalierna som vi hittat är hormonstörande, och påverkar immunförsvar och fortplantningsförmåga, säger Annika Jacobson, chef för Greepeace i Sverige.

– Barn har ju dessutom en förmåga att stoppa kläder i munnen, fortsätter hon.

Greenpeace har tidigare testat vuxenkläder, och slutsatsen efter det senaste testet är att det finns minst lika mycket gifter i kläder för barn.

Kläderna som testades i Greenpeace laboratorium var inköpta i 25 olika länder. Fyra av plaggen där gifter påträffades hade inhandlats i Stockholm.

Ett av plaggen är en t-shirt från Adidas som införskaffades i Stockholm.

I en kommentar skriver Adidas Group:

”Vi har noga kontrollerat resultaten i Greenpeace senaste rapport. Resultatet och koncentrationen (av ämnen) motsvarar fullt ut de krav som ställs i lagen och orsakar därför inte några hälsorisker”.

Såväl Greenpeace som Kemikalieinspektionen har krävt skärpt lagstiftning för flera giftiga kemikalier.

– Att vänta på en skärpt lagstiftning tar för lång tid. Vi hoppas därför på att textilindustrin själva ska sluta använda ämnena, säger Annika Jacobson.

– Föräldrar kan inte köpa sig fria från gifter. Vår slutsats är att gifter är lika vanliga i dyra som i billiga kläder, fortsätter hon.

Idag är det svårt för en förälder att veta vad kläderna innehåller.

– Det bästa en förälder kan göra är att ställa krav i butikerna. Inte ens ekologiska barnkläder är garanterat fria från gifter. Det bästa man kan göra är att köpa second hand. Då är kläderna tvättade många gånger.

De kemikalier som ingick i undersökningen var bland annat ftalater, nonylfenoletoxylater (NPE), som kan finnas i t-shirts, och perflourerade ämnen (PFC), som används sen femtiotalet för sin temperaturtålighet och vatten-, smuts- och fettavvisande egenskaper.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.