Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Greenpeace inne på kärnkraftverk

Ett antal aktivister från Greenpeace tog sig på morgonen över de yttre avspärrningarna till kärnkraftverket Forsmark. Enligt ett pressmeddelande från miljöorganisationen har ett 20-tal även tagit sig in på kärnkraftverket i Ringhals. 33 personer hade på tisdagskvällen anhållits.

– En del av oss har blivit omhändertagna av polis och det är många poliser på plats inklusive helikopter, säger Greenpeace programchef för Norden Patrik Eriksson till DN.se.

Enligt Vattenfall, huvudägare till både Ringhals och Forsmark, visade tisdagens aktion att säkerheten kring de båda kärnkraftverken fungerar ”precis som det är tänkt”. Syftet med det yttre skyddet att det ska fördröja inkräktare samtidigt som larmen går.

Greenpeace kallar aktionen för ett fredligt stresstest som ska uppmärksamma säkerhetsbristerna på kärnkraftverken. Tilltaget är kopplat till en rapport från Miljöorganisationen från förra veckan.

– Den visar på allvarliga säkerhetsbrister i svenska kärnkraftverk och baseras på de många incidenter som har varit. Vi utgår också från de stresstester som EU har gjort. De har tittat på yttre hot som jordbävningar, översvämningar med mera och vi ville fortsätta det arbetet

Larmet från Ringhals till polisen kom 07.46 i dag på morgonen om att inkräktare befann sig innanför området. Det var ett 20-tal aktivister iförda labbrockar som tagit sig in på Ringhals område med cyklar.

– I och med att de cyklar innanför industristängslet har de begått ett brott, säger vakthavande befäl vid polisen i Halland. De befinner sig på obehörigt område och de ska ut därifrån, Stefan Dahlhielm.

16 personer vid Ringhals har gripits av polis, men eventuella lagbrott är underordnat saken, menar Patrik Eriksson.

– Farliga reaktorer innebär väldigt stora risker. Om lagen och regeringen tillåter dem att forsätta vara i drift är det ett ansvar från oss medborgare att agera. Det berättigar absolut den här handlingen.

Hur aktivisterna tog sig in genom porten, bevakad med vakter, med cyklarna är oklart än så länge. I Forsmark använde man stegar. Vid Forsmarks kärnkraftverk var det enligt Greenpeace ett 50-tal aktivister som klättrade in på området. Polisen anger ett lägre antal.

Enligt Greenpeace är aktionerna ett stresstest som ska komplettera de tester som EU:s myndigheter gjort den senaste tiden och som resulterade i kritik mot Forsmark för att anläggningen är känslig mot strömbortfall. Det Greenpeace framför allt vill peka på är brister när det gäller "yttre hot eller hot från luften".

– Det EU inte testade var om obehöriga kan ta sig in på kärnkraftverken. Det vi gjort i dag visar att säkerheten är alarmerande bristfällig när 70 aktivister med hjälp av stegar kan ta sig in på Forsmark och Ringhals, säger Annika Jacobsson, chef för Greenpeace i Sverige.

Aktivister har tidigare tagit sig över de yttre avspärrningarna och från kärnkraftverkens sida har man hävdat att det är långt från själva reaktorerna.

– Tanken är att man inte ska kunna ta sig in över huvud taget. Att vi har kommit så här långt visar på en mycket bristfällig säkerhet.

Greenpeace kräver att de svenska kärnkraftverken stängs omedelbart.

– Vi tycker säkerheten är så dålig att alla reaktorer måste tas ur drift omedelbart. De utgör ett allvarligt hot mot människors säkerhet och hälsa. Det handlar både om det vi kan se i dag, att obehöriga kan ta sig in, men även sådant som tidigare stresstester visat, säger Annika Jacobsson.

Larmet från Forsmark kom klockan 7.59 på morgonen. Enligt polisen har minst 43 personer innanför första avspärrningen omhändertagits. Säkerheten var aldrig hotad, enligt kraftverkets kommunikationschef Claes-Inge Andersson.

– Det har varit lugnt, våra skyddsvakter ingrep omgående och polisen var snabbt här. Jag tror att alla förstår att ett kärnkraftverk inte skyddas av det där staketet. Det har en viktig funktion för larmsystem och övervakningsutrustning. Det tunga skyddet ligger på helt andra ställen i anläggningen, säger Andersson.

Han säger att händelsen nu är ett polisärende och får utredas som sådant. Huruvida Forsmark kommer att polisanmäla är för tidigt att säga. Förra gången kärnkraftverket utsattes för en liknande aktion väckte åklagare allmänt åtal.

På tisdagskvällen framkom att totalt greps 18 aktivister vid Ringhals tidigare på dagen. Fyra av dem har anhållits och övriga har släppts.

– Direkt på morgonen greps 16 personer. Två hittades vid 12-tiden gömda under en presenning. Under eftermiddagen har de identifierats och förhörts. Fjorton personer har försatts på fri fot men är fortsatt misstänkta för grovt olaga intrång. Fyra personer är för närvarande anhållna, även de misstänkta för grovt olaga intrång, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef Hallandspolisen.

Vid Forsmarks kärnkraftverk greps 49 aktivister på tisdagen. Av dem har 29 anhållits.

– Av dem som greps var 37 utländska medborgare, bland annat från Tyskland, Polen och Finland. De fördes till polishuset i Uppsala för förhör. Åtta av dem frigavs efter förhör och 29 är anhållna misstänkta för olaga intrång, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström.

Tolv av de aktivister som greps förhördes på plats och var sedan fria att gå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.