Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Greider: Juholt personifierar en gråsosse

Så här reagerar en del röster i samhällsdebatten på förslaget om Håkan Juholt som ny socialdemokratisk partiledare.

GÖRAN GREIDER, chefredaktör för Dala-Demokraten och flitig S-debattör: 

– Jag tycker att förslaget känns okej. Han är en person som kan samla ganska många inom en ganska söndertrasad rörelse. Samtidigt har han inte verkat på en sådan nivå så att han kan lastas för de två raka valförlusterna. Han går lite fri från det ansvaret.

Vad representerar Håkan Juholt?

– Han har aldrig profilerat sig vare sig åt vänster eller höger. Han kan sägas personifiera en gråsosse. Men bland alternativen är Damberg för långt åt höger och Östros har varit med om två valförluster och är en del av det gamla gardet. Juholt kan vara en omstart.  

Vad kommer han behöva prioritera?

– Han behöver markera att det finns större skillnader mellan socialdemokratin och borgerligheten än vad Sahlin lyckats förmedla.

 

ULF BJERELD, professor i statsvetenskap och socialdemokrat.

– Det är i så fall en seger för dem som strävat för förnyelse inom partiet och för dem som blockerat Damberg. Juholt är inte en del av det gamla ledarskapet, och har därmed en mindre tung ryggsäck att bära. Jag tycker att det är modigt av valberedningen eftersom han inte varit minister och är lite av ett oprövat kort.

Enligt Bjereld är Juholt "svagt vänster", har en stark personlighet, är en mycket bra kommunikatör och håller entusiasmerande tal. 

 

STIG MALM, före detta LO-ordförande:

Stig Malm framhåller att valberedningen borde lägga fram mer än ett namn.

– Juholt är säkert lika kompetent som de andra kandidaterna. Men jag vill se dem bredvid varandra innan jag tar ställning, säger Stig Malm.

Malm anser att det finns åtminstone tre, fyra kandidater som valberedningen kan föra fram och nämner bland andra Thomas Östros och Mikael Damberg.

– Vi är 350 ombud som ska sitta där en fredag, lördag och söndag. Att åka dit och bara ha ett namn att välja på, det gjorde man i Sovjet för femtio år sedan.

 

STIG-BJÖRN LJUNGGREN, S-märkt statsvetare:

– Jag vill först veta att uppgiften stämmer. Annars är min kommentar att det är lite förvånande. Men jag kan förstå det i ett läge där det verkar låst. Risken är att man väljer efter minsta gemensamma nämnare.

– Annars är Håkan Juholt en alldeles utmärkt företrädare för S. Han är djupt förankrad. Han svarar kanske inte helt upp mot kravspecen, att man ska ha haft det övergripande ansvaret. Han har varit biträdande partisekreterare vilket är en bit åt det hållet, men det är inte samma sak som att ligga under hammaren. Rollen som partiordförande är för en person som ska vara ständigt uppvaktad av media.

– Sen bygger det på att uppgifterna stämmer. Men han är en av topp tio.

Vad säger du om Carin Jämtin?

– Jämtin skulle jag sätta en slant på. Men jag är oförmögen att komma med kommentarer eftersom min hustru jobbar med henne.

– Hon är också alldeles utmärkt. Det som kan sättas emot henne är att hon inte vann valet i Stockholm, men det har ju ingenting med henne att göra.

Vad säger du om det blir så att valberedningen bara har med sig ett namn på fredag?

– Alldeles utmärkt. Socialdemokratin består av ett antal underpartier som måste komma överens. S är en union, inte en medlemsdemokrati.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.