Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Grekisk diplomat fick sparken

En privatperson protesterade till grekiska ambassaden när han ansåg att en svenska behandlats illa. En hög diplomat svarade: ”du ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande”. Diplomaten har nu fått sparken.

TV4 Nyheterna har rapporterat om en svensk kvinna som anmält en grekisk man på Samos för våldtäkt. En svensk läkare fann tecken på skador i kvinnans underliv och mannen häktades för att sedan släppas. I stället åtalas kvinnan för förtal.

Växjöbon Jan Tordsson skickade ett protestbrev till den grekiska ambassaden i Stockholm.

Svaret från en hög diplomat löd: ”Tvärtom min vän så är det du som ska skämmas över svenska kvinnors uppträdande, på semester i alla delar av världen och med utländska medborgare i sitt eget land!”

– Jag blev helt chockad. Han sågar i princip halva Sveriges befolkning vid fotknölarna, säger Jan Tordsson till TV4 Nyheterna.

Efter att brevet blivit känt meddelade ambassaden att diplomaten får lämna sin tjänst. Hans åsikter och slutsatser om svenska kvinnor delas inte av ambassaden, enligt en pressekreterare.

I Grekland cirkulerar rykten om att skandinaviska kvinnor kan försäkra sig mot våldtäkt och därför anmäler män för att få ut pengar.

Den åtalade svenska kvinnan har kallats till domstolen på Samos i maj, men hon tänker inte gå dit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.