Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 22:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/greta-thunberg-tar-till-juridiken-brott-mot-barnkonventionen-att-inte-stoppa-klimatkrisen/

Sverige

Greta Thunberg tar till juridiken – ”Brott mot barnkonventionen att inte stoppa klimatkrisen”

Greta Thunberg under klimatstrejken i New York i fredags. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP

Greta Thunberg och 15 andra barn från hela världen tar nu juridiken till hjälp för att stoppa klimatförändringarna.

De hävdar att regeringars brist på åtgärder mot klimatförändringen är ett brott mot barnkonventionen.

I samband med klimatmötets öppnande lämnade de in ett officiellt klagomål till FN:s barnrättskommitté.

Klimatförändringen är ett av de mest brådskande och allvarliga hoten mot barns rättigheter och rätt till en framtid. Klimatkrisen är en kris för de mänskliga rättigheterna och barn är de som är mest utsatta för konsekvenserna av den globala uppvärmningen. 

Det skriver 16 barn, däribland Greta Thunberg, från hela världen i ett formellt klagomål som de lämnar in till FN:s barnrättskommitté i samband med att FN:s stora klimatmöte börjar i New York på måndagsmorgonen.

Efter att ha varit med på mötets inledning i FN-husets och i ett skarpt tal riktat mot ledare i världen som inte gör tillräckligt för att hindra klimatförändringen gick Greta Thunberg tvärs över första avenyn till en presskonferens hos Unicef, FN-organet som arbetar med barns rättigheter för att delta i en presskonferens där det officiella klagomålet presenterades.

I ett pressmeddelande skriver de att:

”Otillräckliga eller obefintliga åtgärder av regeringar runt världen har orsakat direkta skador och utgör risk för ökande skador på barn som är ett brott mot barnkonventionen. Om inget görs kommer klimatförändringen fortsätta att leda till förödelse för barn och deras samhällen.”

Där står också att många barn i världen redan lider av effekter av klimatförändringen i form av värmeböljor, skogsbränder, extremt väder, översvämningar och höjda havsnivåer som alla förstärks av den globala uppvärmningen som nu är uppe i cirka 1,1 grad. Situationen hotar barns liv, hälsa och utveckling. När den globala uppvärmningen ökar kommer barn och framtida generationer att bli utsatta för förutsebara katastrofala konsekvenser.

DN:s specialsida om klimatet – Så går världens kamp mot klimatkrisen 

I sitt klagomål säger ungdomarna att regeringar som inte gör tillräckligt för att hindra klimatförändringen bryter mot flera artiklar i barnkonventionen. Det handlar om artikel 6: Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Artikel 24: Barn har rätt till bästa möjliga hälsa. Artikel 27: Barn har rätt till skälig levnadsstandard. Artikel 28: Barn har rätt till utbildning. Artikel 30: Barn som tillhör etniska, religiösa eller språkliga minoriteter, eller som tillhör ett urfolk, har rätt till sitt språk, sin kultur och sin religion.

Ungdomarna som kommer från Argentina, Brasilien, Frankrike, Tyskland, Indien, Marshallöarna, Nigeria, Palau, Sydafrika, Sverige, Tunisien och USA vill med sitt klagomål om mänskliga rättigheter att länder som ingår i barnkonventionen förbinder sig att följa sina skyldigheter att respektera, skydda och leva upp till barns rättigheter.

Klagomålet fokuserar på behovet av maximala och snabba åtgärder från ländernas sida för att lindra de skador som redan har uppstått och undvika framtida större skador som inte går att reparera och förstörelse som är oåterkallelig.

Till sin hjälp har ungdomarna anlitat advokatbyrå som har specialiserat sig på att skydda mänskliga rättigheter. 

Världen över pågår en rad rättsfall som handlar om klimatet. I Nederländerna stämde för några år sedan en domstol den nederländska staten till att skärpa kraven på minskade utsläpp eftersom deras tidigare målsättning inte räckte för att nå klimatmålen och därför bland annat kunde anses bryta mot de mänskliga rättigheterna.

Läs DN:s intervju med Greta Thunberg: Jag har ingen önskan om att träffa president Trump

Unga i USA stämmer staten – får stöd av Greta Thunberg