Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 06:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gripen-i-ostersund-misstanks-for-stampling-till-terroristbrott/

Sverige

Gripen i Östersund misstänks för stämpling till terroristbrott

Den man som greps i Östersund på onsdagen är nu misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Bland annat har vissa beslag gjorts i mannens bil.

– Förundersökningen fortsätter med förhör och med att gå igenom de beslag som gjorts, så får vi se vad rättsprocessen leder till, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Mannen greps under uppmärksammade former vid Stortorget i Östersund vid lunchtid på onsdagen. Enligt vittnesuppgifter till Östersunds-Posten körde mannen fram och tillbaka vid torget, innan flera poliser kom till platsen. Mannen ska dock inte ha stannat, utan körde in i ett stenfundament på en gata intill torget. 

Vissa beslag gjordes i mannens bil. Inledningsvis var ärendet rubricerat som ett trafikbrott. Det ändrades senare till förberedelse till mord, och därefter stämpling till terroristbrott. P4 Jämtland rapporterar att det finns misstankar om att mannen ska ha förberett ett attentat. 

Med de ändrade brottsmisstankarna flyttades ärendet över till Riksenheten för säkerhetsmål vid Åklagarmyndigheten, som har hand om samtliga ärenden som handläggs vid Säkerhetspolisen. 

– Förundersökningen fortsätter med förhör och med att gå igenom de beslag som gjorts, så får vi se vad rättsprocessen leder till. Det är ganska knapphändig information som det brukar vara i den här typen av ärenden med sträng sekretess, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

Senast på fredag morgon ska åklagare Henrik Olin ta ställning till om den anhållne mannen ska begäras häktad. 

 ”Jag har ännu inte tagit ställning. Jag lämnar inga kommentarer i sak innan en eventuell häktning.”, skriver åklagare Henrik Olin i ett mejl till DN på torsdagskvällen.

Enligt Säkerhetspolisen misstänkts inga ytterligare personer för inblandning. De vill inte ge några ytterligare uppgifter om den anhållne mannen.

– Precis som åklagaren har påpekat så kommer det fattas ett beslut om häktning, det är ett steg där det kan framkomma mer information, säger Karl Melin.

Polisen i Östersund kommer att bistå Säkerhetspolisen med resurser i ärendet. 

– Det kan vara förhör och andra åtgärder. Sedan har vi utökat bemanningen i Östersund för att bli mer tillgängliga för medborgarnas frågor. Men skulle det finnas något som tyder på att allmänheten skulle behöva vara orolig så hade vi gått ut med den informationen, säger Hans Ängquist, presstalesperson i ärendet i lokalpolisområde Östersund.

Han är förtegen kring vad det var som gjorde att brottsmisstankarna ändrades.

– Det handlar ju om uppgifter som kom fram i förundersökningen som bedrevs tidigare, uppgifter som gör att man vänder sig mot ett annat brott, men vad det är för uppgifter, det kommer jag hänvisa vidare till Säpo, säger Hans Ängquist.

Läs mer: Man anhållen för förberedelse till mord