Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gripen svensks ”erkännande” i Kina påminner om liknande fall

Peter Dahlin.
Peter Dahlin. Foto: Chinese Urgent Action WG/AFP

Den svenske människorättsaktivisten Peter Dahlin som gripits i Kina sägs enligt statliga kinesiska medier ha erkänt sig skyldig och bett om ursäkt för den verksamhet han bedrivit. Han anklagas för anstiftan till ”opposition mot regeringen”, enligt nyhetsbyrån Nya Kina. Svenske medborgaren Gui Minhai, bokförläggare i Hongkong och tidigare mystiskt försvunnen, har på liknande sätt erkänt skuld.

– Falska och förvrängda bekännelser är en trend i dessa dagar. Den här nyheten är verkligen oroande”, kommenterar Michael Carter, talesperson för organisationen Chinese Urgent Action Working Group, som den 35-årige svensken från Västsverige arbetar för.

Gruppen, som ibland kallas China Action, utbildar människorättsaktivister i juridik och stöder jurister som arbetar ideellt med att försvara människor som utsatts för rättsövergrepp.

Michael Carter skriver i ett mejl till TT att vad än Peter Dahlin har sagt eller inte har sagt, så är det omöjligt att till fullo få detta bekräftat så länge han hålls under övervakning.

Carter avvisar påståendena om att Peter Dahlin eller China Action skulle ha ägnat sig åt uppvigling eller försökt åstadkomma oroligheter i Kina.

”Allt tal om kriminell aktivitet som gräsrötter och rättighetsjurister skulle vara delaktiga i är falskt”, skriver Carter.

Han anser att sådana anklagelser bara visar att den kinesiska regeringen uppfattar främjande av mänskliga rättigheter som en kriminell handling.

Utrikesdepartementet kommenterar inte de nya kinesiska medieuppgifterna.

– Vi uttalar oss inte närmare om det här, utan vi fortsätter att arbeta med ärendet, säger presskommunikatör Anna Ekberg.

Hon säger att UD har haft kontakt i fallet både med myndigheterna i Peking och med Kinas ambassadör i Stockholm.

Ambassadpersonal fick träffa mannen den 16 januari.

– Efter omständigheterna mådde han väl, säger Ekberg.

Det har funnits oro för 35-åringens hälsa eftersom han lider av en ovanlig sjukdom.

– Vi ville försäkra oss om att han är okej och att han har tillgång till de mediciner han behöver. Och det har han, säger Ekberg.

Svensken greps då han skulle gå ombord på ett flyg i Peking den 3 januari. I helgen anklagades han av kinesiska myndigheter också för att ha finansierat kriminella aktiviteter.

När Gui Minhai, som mystiskt försvann i Thailand i oktober förra året, plötsligt dök upp häromdagen i Kina uppgav statliga kinesiska medier att han frivilligt tagit sig till Kina för att överlämna sig till polisen med anledning av en trafikolycka med dödlig utgång för elva år sedan som förläggaren påstås ha varit inblandad i.

På söndagen erkände han ”ett personligt ansvar” i saken i ett tv-inslag i statliga tv-kanalen CCTV. Erkännandet, som anhöriga och kolleger till Gui Minhai avfärdar som påtvingat av kineserna, har liknande karaktär som den skuldförklaring Peter Dahlin nu gjort.

Minhais dotter Angela Gui säger till brittiska tidningen The Guardian att hon alltjämt är övertygad om att fadern kidnappades, ett öde som av allt att döma även drabbat flera av förläggarens kolleger.

– Jag tycker fortfarande det är mystiskt att min far och hans kolleger försvann. Även om hans erkännande är uppriktigt, så tror jag inte att det är skälet till att han nu finns där, säger Gui Minhai.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.