Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gripne svensken förnekar koppling till terrorister

En svensk 20-åring anklagas ha haft samröre med terrororganisationen IS.
En svensk 20-åring anklagas ha haft samröre med terrororganisationen IS. Foto: AP

En svensk 20-åring har gripits av turkiska myndigheter anklagad för att ha haft samröre med terrororganisationen IS. Han greps i augusti efter att ha passerat gränsen från Syrien. Själv förnekar han brott.

Den svenske 20-åringen från Stockholmsområdet är son till en dödad svensk al-Qaida-ledare och har ett förflutet inom jihadistiska kretsar i Sverige. Han greps av turkiska myndigheter när han passerade gränsen från Syrien till Turkiet i början av hösten och har sedan dess varit frihetsberövad.

Mannen berättar själv för DN att han greps misstänkt för att ha haft samröre med IS i Syrien, men säger att han friats från misstankarna.

– Jag är helt oskyldig. Jag reste via Syrien till Irak för att hämta min lillebror till Sverige. På väg in i Turkiet överlämnade jag mig till gränspolisen. De misstänkte mig för att ha stridit med IS, men alla muslimer tas ju som terrorister.

UD bekräftar att en svensk man i 20-årsåldern sitter frihetsberövad i Turkiet ”sedan en tid” och att svenska generalkonsulatet i Istanbul följer ärendet. UD är i övrigt förteget om vad mannen är misstänkt för och vad som föranlett gripandet.

– Vi hänvisar till konsulär sekretess, säger Gabriel Waernstedt vid UD:s presstjänst.

Foto: LARS EPSTEIN

Enligt Magnus Ranstorp, som leder terrorforskningen vid Försvarshögskolan, är mannen sedan tidigare välkänd av Säkerhetspolisen.

– Han har varit på myndigheternas radar länge. Jag har hört från mina källor att han varit på väg till Syrien. Vi vet inte vilket ärende han har haft och vem han har träffat där, men det förvånar mig inte att han nu är gripen. Han är en person som märks i extremistiska kretsar och han har dykt upp med personer som jag vet har varit nere med IS i Syrien, säger Magnus Ranstorp.

Han är den som har mest blod på sina händer av alla svenska terrorister och är ett välkänt namn bland internationella säkerhetstjänster. Det finns ingen svensk som matchar honom. 

20-åringen har trots sin ringa ålder ett långt förflutet i extremistiska kretsar. Försommaren 2012 beslutade förvaltningsrätten i  Stockholm att tvångsomhänderta den då 16-årige pojken omgående enligt LVU, lagen om vård av unga, eftersom det fanns starka misstankar om att pojken rekryterats som krigsresenär.

I överklagan till kammarrätten hänvisas bland annat till uppgifter från Rikskriminalpolisen:

”X befinner sig i en kriminell miljö och riskerar att rekryteras till krigstjänst utanför landet. Vid tidpunkten för det omedelbara omhändertagandet fanns indikationer på att X var på väg att lämna landet för att delta i  väpnad konflikt”.

20-åringens pappa sattes 2006 upp på EU:s och FN:s terrorlista. Han har av amerikanska myndigheter pekats ut som al-Qaidas andre ledare i norra Irak, direkt underställd egyptiern Abu Ayyub al-Masri, som anses vara en av terrororganisationen IS grundare. 2008 dödades pappan i samband med ett amerikanskt anfall mot staden Mosul i  Irak. Uppgifter från de amerikanska myndigheterna pekar på att han sprängde sig själv i luften.

– Han är den som har mest blod på sina händer av alla svenska terrorister och är ett välkänt namn bland internationella säkerhetstjänster. Det finns ingen svensk som matchar honom, säger Magnus Ranstorp.

Pappan var före resan till Irak en centralfigur i en muslimsk församling som i början av 2000-talet stod under Säpos uppsyn. Moskén pekades ut som en rekryteringsbas för svenska Irakkrigare. På denna adress var den nu gripne 20-åringen skriven mellan 2006 och 2012.

– Alla kopplar samman mig med min pappa. Svenskarna har hela tiden felaktigt varit rädda för att jag ska bli som min pappa. Men han är han och jag är jag, säger 20-åringen.

 

Vi har ett välupprättat samarbete med en rad olika säkerhetstjänster för att se till att svenskar som reser inte ska bidra till attentat i andra länder eller kunna planera det i Sverige. 

 

Varken UD eller Säpo vill kommentera misstankarna om att svensken deltagit eller haft för avsikt att delta i terroristhandlingar.

– Vi uttalar oss inte i enskilda fall. Men vi har ett välupprättat samarbete med en rad olika säkerhetstjänster för att se till att svenskar som reser inte ska bidra till attentat i andra länder eller kunna planera det i Sverige, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

DN har tagit del av mammans mejlkorrespondens med en UD-tjänsteman som bekräftar att personal från Sveriges ambassad i Turkiet besökt 20-åringen i fängelset.

”Sverige kan inte påverka rättsprocessen i ett annat land”, replikerar tjänstemannen på mammans fråga om varför UD inte gör mer för att få sonen frisläppt.

20-åringen har under de fyra månader han varit frihetsberövad flyttats mellan olika anstalter i Turkiet. Han säger sig ha blivit misshandlad av turkisk polis och ska nu befinna sig i ett läger i närheten av gränsen till Iran.

– Jag har inga rättigheter och får inte prata med min advokat. Allt jag vill är att svenska ambassaden ska hjälpa mig och min minderåriga lillebror till Sverige, säger han över en knastrig telefonlinje från cellen.

DN har utan framgång sökt mannens turkiska advokat.

Fakta. Så många svenskar har rest till Syrien och Irak

286 svenskar har rest till Syrien och Irak sedan sommaren 2012 för att ansluta sig till våldsbejakande terrorgrupper som Säpo bevakar. Ett 40-tal har dödats och 126 personer har återvänt till Sverige. 120 personer befinner sig i regionen just nu, varav en dryg tredjedel är kvinnor.

Den 20-årige mannen greps vid gränsen mellan Syrien och Turkiet. Ett stort antal flyktingar har sedan Syrienkriget bröt ut flytt till Turkiet. Sammanlagt beräknas två miljoner leva i flyktingläger vid gränsen. Samtidigt har personer som vill strida med IS i Syrien passerat från Turkiet till Syrien.

Den gripne mannen hölls enligt egen utsago först i fängelset i Kirkkale nära Ankara. Han säger att han därefter har flyttats till ett läger i Erzerum i nordöstra Turkiet. Under onsdagsmorgonen flyttades han återigen, den här gången till ett läger i staden Agri, också den i  nordöstra Turkiet. DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.