Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 19:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/grisbroder-satts-in-i-kampen-mot-invasiva-arten-parkslide/

Sverige

Grisbröder sätts in i kampen mot invasiva arten parkslide

Två unga grisar, bördiga från Småland, ska få sommarjobb i Härryda i ett försök att få bort den invasiva växten parkslide.
Två unga grisar, bördiga från Småland, ska få sommarjobb i Härryda i ett försök att få bort den invasiva växten parkslide. Foto: Privat

Den invasiva prydnadsväxten parkslide som sprider sig på flera håll i södra och västra Sverige och hotar all annan växtlighet har visat sig mycket svår att bekämpa.

Nu testar Härryda kommun ett nytt vapen – två småländska unggrisar.

De har ovanligt stora öron, men inga namn än. På en gård i Småland laddar två grisbröder av arten linderödssvin för sommarens stora uppdrag i Härryda. De två unggaltarna ska attackera växten som ingen annan verkar kunna rå på – parkslide. 

– Det är faktiskt ingen större gambling, säger Niklas Wennberg från Stadsjord, som ska leverera grisarna. 

– Egentligen finns det inga växter eller örter som pallar att vara nära grisar för de är så brutala, säger han.

Länsstyrelsen i Västra Götaland bestämde nyligen att Härryda får 200.000 kronor för att testa grisar i kampen mot parkslide. För kommunens projektledare Teresia Engbom känns det spännande. Hon vet att experterna hittills stått ganska maktlösa mot just den här invasiva arten. 

– Just nu är rekommendationen att inte röra den alls. Alla försök att ta bort den brukar sluta med att man bara gör saken värre, säger hon. 

DN har tidigare skrivit om växten, som ursprungligen importerades till Sverige för att pryda trädgårdar, men som runt förra sekelskiftet spred sig i det vilda. Parkslide kan växa sig flera meter hög och dödar allt annat i sin närhet. 

Parkslide kan växa sig flera meter hög.
Parkslide kan växa sig flera meter hög. Foto: FLPA/Paul Miguel/REX

Den sprider sig inte med frö, utan skickar utlöpare under jorden, som sedan bildar nya stammar ovan mark. Den som försöker gräva bort parkslide riskerar i stället att sprida den, eftersom nya bestånd kan växa upp där grävmassorna dumpas.

Områdena som nu kan bli aktuella för grismetoden är en plats i Landvetter, en i Hindås och en vid sjön Massetjärn i centrala Mölnlycke. Niklas Wennberg från Stadsjord ska inspektera de olika förslagen under tisdagen.

– Vi har haft detta på bevakning, och hoppats att någon kommun skulle vilja testa grisar mot parkslide. Det är jätteroligt att våra storörade småpojkar kan få sättas in i kampen.

Under sommaren anländer de två grisarna till uppdraget och då ska också Härrydaborna få vara med och namnge dem. Senast kommunen hade grisar i tjänst var det för att böka fram förutsättningar för en ädelträskog i en risig barrbacke. 

– De galtarna hette Sven och Snoffsen och headhuntades efter det till Partille kommun, säger Niklas Wennberg.

Enligt artdatabanken som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet har 958 observationer gjorts av parkslide i Västergötland. Vanligast är växten i Skåne där 1.465 observationer registreras i databasen. 

Läs också: Invasiva arter kan gynnas av klimatförändringarna