Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 13:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gronsakshandlaren-innan-kande-vi-oss-radda/

Sverige

Grönsakshandlaren: ”Innan kände vi oss rädda”

Bild 1 av 4 På några stolar intill Rinkebyplan sitter Said Mohamed, Abdullah Ragei och Abdirahman Haybe och spelar kort. Said sneglar upp mot en av polisens 16 kameror i området.– För mig är det helt okej. Vi har inte gjort något, säger han och skrattar.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 2 av 4 Permilla Aziz, Jalil Amiri och sonen Omar har nyligen flyttat till Rinkeby, en av tre stockholmsförorter som polisen sedan i maj övervakar via 55 fasta kameror.– Det är bra. Vet man att någon kollar behöver man inte vara lika rädd, säger Jalil Amiri.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 3 av 4 En av polisens 55 övervakningskameror i Södra Järva. Varje kamera innehåller flera linser, som med bibehållen skärpa kan zooma in på detaljer långt bort. Efter fyra veckors testverksamhet begär polisen nu permanent tillstånd.
Foto: Nicklas Thegerström
Bild 4 av 4 Grönsakshandlaren Yassir Youssef i Husby (till vänster) och hans vän Othman Jolak har inget emot att filmas – tvärtom.– Innan kunde vi känna oss rädda, säger Yassir och hävdar att områdets kriminella försvunnit från centrumanläggningen.
Foto: Nicklas Thegerström

Polisens kameror välkomnas av de flesta som DN pratar med i Rinkeby och Husby.

– Innan kunde jag känna mig rädd. Nu är jag rak i ryggen, säger grönsakshandlaren Yassir Yousef.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in