Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Grovt kriminell drev hem för flyktingbarn

Den 39-årige mannen misstänks ha köpt huset i Laholm i  sin brors namn.
Den 39-årige mannen misstänks ha köpt huset i Laholm i  sin brors namn. Foto: Anders Hansson

Kriminella kan tjäna stora pengar på utsatta barn. DN kan avslöja att en flerfaldigt dömd 39-åring med band till Bandidos MC utreds för grova bedrägerier i ett nystartat familjehemsföretag. På några månader ska bolaget ha fakturerat olika kommuner miljontals kronor.

Sedan den 1 augusti 2015 har 29 672 ensamkommande barn och unga sökt asyl i Sverige. Som DN tidigare berättat innebär detta ett så högt tryck på landets kommuner att nästan hälften uppger att de inte har resurser för att följa upp kvaliteten i omhändertagandet. Detta leder i sin tur till att nyanlända barn och unga placeras hos företag och personer som inte är kontrollerade av myndigheterna.

Eric Semb, kvalitetschef på socialförvaltningen i Halmstad, berättar att han i höstas ”satt med åtta ungar man inte riktigt visste var man skulle göra av”. I samma veva uppvaktades kommunen av ett nystartat företag, som precis hade köpt ett pensionat i Laholm. Bolaget hade sökt tillstånd för att driva HVB-hem men ännu inte fått det.

– Vi hade precis sett ett ärende där ett annat HVB-hem startade innan det fick tillstånd. De blev polisanmälda av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som sedan drog tillbaka anmälan med hänsyn till krissituationen, berättar Eric Semb för DN.

Därför tog kommunen det förstnämnda bolagets erbjudande.

– Vi bestämde oss för att köra på. Vi såg det som en administrativ hantering som var exempel på hur kommuner behövde vara ”flexibla i  krisläget”, enligt migrationsminister Morgan Johansson, fortsätter Eric Semb.

Vi tog beslutet med öppna ögon trots att vi var medvetna om att vi tänjde hårt på reglerna.

Halmstad kommun placerade de åtta ensamkommande flyktingbarnen hos företaget. Men eftersom tillstånd för HVB-verksamhet saknades tvingades kommunen, enligt Eric Semb, ta till en ”specialare”. Detta innebar att barnen familjehemplacerades hos företagets delägare och vd, en 33-årig bilhandlare från Göteborgstrakten. 33-åringen hade nyligen startat bolaget tillsammans med en annan man från Göteborg.

– Vi såg detta som den minst dåliga lösningen. Killarna hade ingen erfarenhet, men de hade koll på läget. Vi tog beslutet med öppna ögon trots att vi var medvetna om att vi tänjde hårt på reglerna, säger Eric Semb.

Problemet var bara att 33-åringen, enligt misstankar som nu utreds av åklagarmyndigheten, var en bulvan för sin 39-årige bror. Bland annat misstänks den sistnämnde ha använt en förfalskad legitimation i  sin brors namn då han företrätt familjehemsföretaget.

– Den huvudmisstänkte 39-åringen har utgivit sig för att vara en annan, bland annat när det gäller inköp av fastigheten som kom att upplåtas som boende för ensamkommande flyktingar, säger chefsåklagare Mats Sällström vid Internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Den 39-årige mannen har under lång tid varit ett känt namn i Göteborgs undre värld och figurerat i  olika brottsutredningar:

Under 1990-talet dömdes han för bland annat rån, misshandel och grovt bedrägeri.

2004 hjälpte han den kriminella organisationen Bandidos MC att etablera sig i Göteborg genom att upplåta en del av en hyreslokal.

En tvist med fastighetsägaren ledde till att 39-åringen och en Bandidosanhängare åtalades för försök till utpressning. 39-åringen friades.

2009 dömdes han för ekonomiska brott.

2014 ordnade han en lönebidragsanställning åt Mehdi Seyyed, tungt kriminellt belastad ledare inom Bandidos Europaorganisation.

Ett färskt yttrande från Kriminalvården slår fast att affärsmannen ”har kopplingar till grov organiserad brottslighet”. Yttrandet har lämnats in till Göteborgs tingsrätt inför att Mats Sällström senare i vår väntas väcka åtal för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Halmstads kvalitetschef Eric Semb informerades om brottsmisstankarna i samband med att 39-åringen greps av polis den 23  december i fjol.

– Jag skulle precis stänga ner datorn och gå hem när polisen ringde. Att hitta nya platser dagen före julafton när det är flyktingkris... Det går inte, säger han.

Följden blev att de omhändertagna barnen fick bo kvar i familjehemmet fram till mitten av januari i år.

DN:s granskning visar att även Helsingborgs kommun har anlitat det aktuella bolaget. Beslutet fattades i en situation när ungefär 25 asylsökande barn och unga behövde placeras varje vecka.

– Just i det läget kom en grupp yngre barn som inte var lämpliga för HVB-hem med äldre ungdomar och alla familjehem var helt slut. Alternativet var den här institutionen som hade sökt, men inte fått tillstånd, säger verksamhetschefen Lars Elowsson.

Totalt 13 barn med en uppgiven ålder på mellan 9 och 16 år familjehemsplacerades hos företaget. Kommunen gjorde enligt egen utsago regelbundna besök i Laholm för att träffa dem. Även dessa barn bodde kvar till mitten av januari, då kommunen flyttade dem till ett HVB-hem i egen regi.

– Vi var medvetna om att vi gick utanför det sättet som man ska göra, men det var en fullständig omöjlighet för oss att veta att det handlade om kriminella i det läget. Vi vill självklart inte medverka till att skattepengar går till sådant, säger Lars Elowsson.

Halmstad betalade 2.500 kronor per barn och dygn till företaget. Helsingborg betalade enligt uppgift mellan 1.900 och 2.500 kronor per barn och dygn. Sammanlagt har kostnaden för kommunerna uppgått till miljontals kronor.

39-åringen släpptes från häktet i mitten av februari, efter att åklagaren säkrat bevisupptagning med hans bror. 39-åringen sade i december till kriminalvårdens utredare att han har startat ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

I en platsannons som söker personal till boendet står namnet på hans bror som ansvarig kontaktperson, samt ett telefonnummer. När DN ringer numret svarar 39-åringen.

– Allting handlar om ett missförstånd mellan mig och min bror, säger han och hänvisar i övrigt till sin advokat, Michael Hansson.

– Min klient nekar till brott, förundersökningen pågår, säger Michael Hansson.

Vi tittar på var vissa aktörer finns och om de finns där pengar kan tjänas på det offentliga.

Att kriminella gäng kan vara på väg in i familjehems- och HVB-branschen på allvar är något som både Skatteverket och Ivo haft misstankar om.

– Vi tittar på det, men har ingen färdig rapport än. Vart de än tar vägen följer vi efter. Vi tittar på var vissa aktörer finns och om de finns där pengar kan tjänas på det offentliga. Vi vet att där pengar betalas ut, dit beger de sig, säger Pia Bergman på Skatteverket, som arbetar med att granska organiserad brottslighet.

Det är vanligt att grovt kriminella använder sig av bulvaner och målvakter. Därför kan det vara svårt att hitta de egentliga aktörerna.

– Man kan hålla sig dold till viss del, men vitsen med ekonomisk brottslighet är ekonomisk vinst. Den vill man inte bara ha kvar, som Joakim von Anka, utan den vill man förbruka förr eller senare. Då brukar vi kunna upptäcka dem.

Lasse Wierup: Hög tid att skapa kontroll som fungerar

Läs mer: MP vill ha tillståndsplikt för familjehemsförmedlare

Fakta. Aktörerna
  • ”Huvudmannen” 39-åringen misstänks för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Har dömts för ett 20-tal brott, därav våldsbrott, bokföringsbrott och försök till grovt bedrägeri och varit misstänkt för bland annat utpressning, där han friades, men konstaterades ha ägnat sig åt indrivning tillsammans med mc-gänget Bandidos. Gammal vän till Bandidos ex-president. Skulder hos Kronofogden.
  • ”Medhjälparen” 30-åringen misstänks för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Dömd för rattfylla och har blivit upptaxerad av Skatteverket efter en granskning inom ramen för myndighetens särskilda kontroll av organiserad brottslighet, på grund av sin roll i  ett städföretag.
  • ”Bulvanen” 33-åringen, 39-åringens bror, vars identitet har använts vid tecknandet av flera banklån, samt köp av pensionatet i  Laholm. Målsägande i det misstänkta brottet grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning. Bor utomlands och har tidigare blivit upptaxerad av Skatteverket efter en granskning inom ramen för myndighetens särskilda kontroll av organiserad brottslighet.
Fakta. Skillnaderna mellan familjehem och HVB-hem
  • Ett familjehem är vanliga människor som öppnar sitt hem för utsatta barn och ungdomar som inte kan bo hemma. Kommunerna är ytterst ansvariga för att familjehemplaceringen är lämplig och att familjehemsföräldern inte har dömts för allvarliga brott eller har stora skulder hos Kronofogden.
  • I och med det stora trycket efter nya familjehem har antalet privata familjehemskonsulenter ökat. Det innebär företag som tar på sig att söka upp och granska familjer åt kommunernas socialtjänster. Rent tekniskt är det fortfarande kommunen som har ansvaret.
  • Ersättningen vid familjehemsvård består av en omkostnadsdel och av en arvodesdel, som utgör lön för uppdraget. Sveriges Kommuner och landsting (SKL) har en mall för ersättningen, men privata företag betalar ofta mer än så. Det finns exempel på familjehem som får 18.000 i månaden i arvode och 5.000 för omkostnader. Det finns ingen högre gräns på hur många barn familjehem får ha placerade.
  • Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran. Ett HVB kan rikta sig till barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beteendeproblematik.
  • Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Att starta HVB kräver tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som också har tillsynsansvar över verksamheten.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.