Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gruppvåldtäkt överklagas till Högsta domstolen

En kvinna våldtogs av två män, men eftersom en man i taget förgrep sig på henne så ansåg hovrätten att brottet inte var grovt. Nu vill Riksåklagaren att målet prövas i Högsta domstolen.

Det var för ett år sedan i Halland som två män förgrep sig på den drogpåverkade kvinnan. Den ene mannen åtalades, men den andre har ännu inte identifierats.

I tingsrätten dömdes mannen för grov våldtäkt och en del andra brott till fängelse i fyra år och sex månader. Men hovrätten ansåg att våldtäkten inte var grov, eftersom en man i taget hade våldtagit kvinnan. Hovrätten ansåg att våldtäkten var försvårande, men inte grov, och sänkte straffet till fängelse i tre år och sex månader.

Åklagaren i målet berättade för DN att målet inte skulle överklagas till HD. Men nu har Riksåklagaren ändå bestämt att försöka få HD att pröva målet.

– Vårt utvecklingscentrum ansåg att det var feldömt av hovrätten och att de flesta domstolar skulle ha gjort en annan bedömning. Därför fanns ingen anledning att gå vidare. Men Högsta domstolen har inte tidigare prövat gränsdragningen mellan grov våldtäkt och normalgraden, säger Hedvig Trost, byråchef på RÅ.

I lagen anges flera gärningsmän som ett skäl för att en våldtäkt kan vara grov.

Högsta domstolen ska nu avgöra om målet ska prövas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.