Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gruvarbetarna-atervander-trots-efterskalv/

Sverige

LKAB:s gruvarbetare återvänder – trots efterskalv

Foto: Hans-Olof Utsi

Omkring 300 gruvarbetare har gått ned i gruvan i Kiruna för att undersöka förödelsen efter det rekordstora skalvet på måndagsmorgonen. Själva gruvproduktionen står dock stilla tills vidare.

TT Text

Gruvskalvet i LKAB:s gruva i Kiruna som inträffade vid 3-tiden på måndagsmorgonen, med magnituden 4,1, var rekordstort. Nu försöker gruvbolaget överblicka skadorna. Under måndagen gick först bergmekaniker ned i gruvan, berättar Tina Benson, kommunikationschef på LKAB. Nu är det gruvarbetarnas tur.

– Vi håller på att besiktiga områdena i gruvan. Medarbetare har åkt ned för att titta över sina arbetsplatser, säger hon.

Sedan 6-tiden i morse finns nu omkring 300 personer nere under jord. Det pågår dock ingen produktion i gruvan, de 300 ska undersöka hur stora skadorna är efter skalvet.

Samtidigt pågår fortfarande seismisk aktivitet i berget efter det stora skalvet. Enligt seismologen Björn Sund i Uppsala var det många efterskalv under måndagen.

– Det är fortsatt aktivitet, men det har gått ned betydligt jämfört med i går. Det är inte något som har känts av i Kiruna, annat än kanske något under natten.

LKAB ska under dagen fortsätta undersökningarna.

– Vi har nu avstämningar var tredje timme, säger Tina Benson.

Läs mer:

Vittne: ”Vi blev livrädda och lyssnade efter ambulanser”

LKAB-gruva utrymd efter kraftigt skalv