Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gryningspyromanen fick skadestånd

YSTAD 2008. En av många bostäder som eldhärjades i Ystad.
YSTAD 2008. En av många bostäder som eldhärjades i Ystad. Foto: Johan Nilsson/TT

Den man som tidigare dömts till ett långt fängelsestraff sedan han försökt bränna ner ett flerfamiljshus i Ystad får nu skadestånd av Justitiekanslern.

Mannen, som blev känd under beteckningen gryningspyromanen sedan han misstänkts för ett 70-tal bränder i Ystad under flera år, får nu 91.000 kronor av staten efter ett beslut av Justitiekanslern.

Skadeståndet utgår för två tillfällen då mannen suttit frihetsberövad men utan att han kunnat knytas till mordbränderna och inte dömts för dem.

Mannen hade begärt 63.500 kronor men JK anser att misstankegraden varit så hög att ett högre belopp ska utgå.

I juni 2011 fastställde hovrätten en dom på åtta års fängelse för grov mordbrand sedan mannen bevisligen tänt eld på vinden till ett flerfamiljshus Ystad den 2 december 2010. Mannen tvingades då även att betala 10.000 kronor var till sju av de sjutton boende i fastigheten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.