Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Gymnasieklassens anti-SD-foto viralt

Foto: Patricia Spång Lundahl

När det var dags att ta årets skolfoto dök bara tre blonda och blåögda elever i gymnasieklassen upp till plåtningen. På fotot, som snabbt blev viralt, håller en av dem, Patricia Spång Lundahl, 18, upp en skylt med texten ”Jimmie skickade hem resten”.

Skolfotot föreställer tre av eleverna på det naturvetenskapliga programmet på Hulebäcksgymnasiet i Härryda, öster om Göteborg. Idén kläcktes av en av tjejerna i klassen.

”Jimmie” som nämns i skylten är naturligtvis Sverigedemokraternas numera sjukskrivne partiledare, Jimmie Åkesson.

– Vi tycker inte att deras åsikter är okej. Budskapet vi ville förmedla med skolfotot är att det inte är okej att värdera olika människor olika, säger Patricia Spång Lundahl till DN.

Bilden laddades upp på Facebook i torsdags morse. Ett dygn senare hade 19.000 personer lajkat bilden och närmare 900 hade delat den i sina nätverk.

– Vi har fått många positiva reaktioner. Folk jag aldrig har pratat med har hört av sig och sagt att det var ett bra initiativ, säger Patricia Spång Lundahl.

Det finns också de som varit kritiska.

– Vi har fått kritik för att vi inte ser hela bilden. Men vårt syfte var att uppmärksamma ämnet och vi är nöjda med att ha skapat en debatt kring en viktig fråga, säger Patricia Spång Lundahl.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.