Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-09 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/gymnasium-i-goteborg-blir-forst-i-sverige-med-tre-terminers-skolar/

Sverige

Gymnasium i Göteborg blir först i Sverige med tre terminers skolår

Amerikanska skolan i Göteborg kommer som första gymnasium i Sverige att dela upp sitt skolår i tre terminer, ett system de anser kommer gynna elevernas lärande. Arkivbild.
Amerikanska skolan i Göteborg kommer som första gymnasium i Sverige att dela upp sitt skolår i tre terminer, ett system de anser kommer gynna elevernas lärande. Arkivbild. Foto: Berit Roald/TT

Amerikanska skolan i Göteborg ska som första gymnasium i Sverige dela upp sitt skolår i tre terminer istället för två. Det innebär ett kortare sommarlov men förlängda höst- och sportlov, en lösning som även diskuterats på andra håll i landet.

Rätta artikel

– Det här är helt taget ur forskning som visar på bättre lärande med tre terminer. Det blir en symmetri i året, bättre för både elever och lärare. Det är väletablerat internationellt att det här ger en högre kunskapsnivå, säger Peter Heddelin, en av tre rektorer på friskolan, till SVT Nyheter.

Treterminssystemet tillämpas redan i exempelvis USA, Storbritannien och Japan och de senaste åren har det även förespråkats på flera håll i Sverige, bland annat av Moderaterna i Stockholm. 

Sedan tidigare har det införts på vissa högskolor och universitet men när Amerikanska skolan slår upp sina portar i Göteborgsstadsdelen Gårda i augusti nästa år blir de det första gymnasiet i Sverige att anamma systemet. 

Till Göteborg Direkt, som var först med nyheten, säger Peter Heddelin att tanken funnits med ända sedan friskolans etablering först började diskuteras.

– För tre år sedan satt vi oss ner och tittade på förutsättningar för lärande. En sak vi landade i var då att ändra terminssystemet, säger han till tidningen

Uppdelningen på två terminer med ett långt sommarlov däremellan har tillämpats i Sverige i mer än hundra år, och dess kritiker har pekat på att det är en rest från när barnen förväntades hjälpa till på föräldrarnas gårdar under somrarna.

– Det finns ett otal studier som visar att sommarloven är för långa och negativa för eleverna. Att gå hemma till 20 augusti är slöseri med tid, säger Peter Heddelin till SVT, och menar även att flera rektorer för andra skolor i landet har visat intresse för att följa Amerikanska skolans exempel.