Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Haddile får stanna i Sverige

Haddile med sina fosterföräldrar.
Haddile med sina fosterföräldrar. Foto: Rickard Nilsson / Scanpix
Flickan Haddile beviljas ett tvåårigt uppehållstillstånd i Sverige på grund av synnerligen ömmande omständigheter. Det beslutade Migrationsverket på måndagen.

Det var med glädje som beslutet togs emot i Haddiles familjehem i Broby.

– Det var glädjande att få ett beslut och någonting att förhålla oss till. Det har vi inte haft på länge och det är jobbigt att leva i ovisshet, säger Miklos Liewehr, Haddiles familjehemspappa.

Men han säger att beslutet inte var helt oväntat. Migrationsverket säger i sitt beslut att målet är att få till stånd en återförening mellan Haddile och hennes biologiska föräldrar.

– Känslomässigt är hon ju som vårt eget barn och det finns inte i tankarna. Men om det är så att föräldrarna vill och kan ta hand om henne ligger det i vårt uppdrag att jobba mot det, säger Liewehr.

– Vi vet inte riktigt vad som ska ske framöver. Vi får vänta och se.

Syftet med tillståndet är att flickan ska kunna få möjlighet att återförenas med sina biologiska föräldrar under trygga förhållanden, uppger Migrationsverket. Inför beslutet har man vägt in Socialförvaltningen i Lunds utredning av familjesituationen.

– Vi säkerställer att Haddiles familjehem kan stötta Haddile under den här processen, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer i ett pressmeddelande.

Haddile blev riksbekant under hösten 2012 då Migrationsverket beslutat att hon skulle utvisas till Frankrike för att återförenas med sin biologiska mamma.

Beslutet väckte kritik eftersom Haddile är född och uppvuxen i Sverige, bara kan svenska och har rotat sig i den fosterfamilj i Broby som hon bott hos större delen av sitt liv. Fosterföräldrarna har uttryckt en önskan om att få adoptera henne.

Haddile föddes i Lund, men kort efter förlossningen försvann mamman. Flickan vårdades den första tiden av en manlig bekant till mamman, men lades sedan in på sjukhus med undernäring och tecken på misshandel. Lunds socialnämnd beslöt om tvångsomhändertagande och flickan kom till familjehemmet i Broby.

Migrationsverkets beslut om utvisning upphävdes av migrationsdomstolen i Malmö i oktober. Ärendet sändes åter till Migrationsverket för förnyad prövning.

Under tiden har flickans biologiska föräldrar, som finns i Algeriet, gett sig tillkänna.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.