Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-10 03:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hade-vi-varit-i-daraa-hade-jag-skurit-halsen-av-dig/

SVERIGE

”Hade vi varit i Daraa hade jag skurit halsen av dig”

1 min. I Sverige har shiamuslimer de senaste åren märkt av hat från IS-anhängare och andra radikala sunnimuslimer.
Bild 1 av 12 Ahmed Abbas är orolig för att de extremistiska muslimska rörelserna kommer att skapa ett sämre klimat för alla muslimer i Sverige.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 12 I köket i moskén i Kristianstad hänger ett muslimskt radband, där den troende läser en kort bön för varje kula.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 3 av 12 Mustafa Amin hörde historier om förföljerlser av shiamuslimer som barn. Nu har de gamla berättelserna fått otäck aktualitet.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 4 av 12 ”Ya Husayn” står det på skylten. Husayn dog i strid med sunnimuslimer och hyllas som en martyr av shiamuslimer.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 5 av 12 ”Han slog på fönstren och skrek och svor åt åss, på arabiska”, säger Sara som befann sig i moskén i Kristianstad när en man försökte ta sig in.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 6 av 12 Vid ingången till moskén finns en trähylla där små runda plattor av brun torkad lera ligger. De används vid bönen.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 7 av 12 I delar av Iman Ali Center i Jakobsberg syns ännu spåren av brandattentatet som gjordes på valborgsmässoafton i år.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 8 av 12 Iman Ali Center i Jakobsberg är Sveriges största shiamuslimska moské.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 9 av 12
Foto: Lisa Mattisson
Bild 10 av 12
Foto: Lisa Mattisson
Bild 11 av 12
Foto: Lisa Mattisson
Bild 12 av 12
Foto: Lisa Mattisson

När Ahmed Abbas undervisade nyanlända syriska flyktingarmötte han hat. Flera elever stödde terrorgrupper.

Hatet mot shiamuslimer är en central del av ideologin bakom sunnimuslimska terrorgrupper som IS. I höstas tog IS på sig en brandattack mot en shialokal i Malmö.

DN kan berätta om hur svallvågor från de blodiga konflikterna i Mellanöstern når även till svenska orter.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.