Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hägglund kan tänka sig att avskaffa landstingen

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund kan tänka sig att avskaffa landstingen och förstatliga sjukvården. Det sade han i sitt tal när partiets riksting inleddes på torsdagen.

– Staten bör ha och ta ett större ansvar för att vi ska klara av att ge varje patient i hela landet en god vård på lika villkor. Jag är inte ens främmande för att pröva frågan om ett förstatligande av sjukvården. Det är dags för en genomgång av arbetsfördelningen mellan kommuner, landsting och stat, sade KD-ledaren i sitt tal.

Göran Hägglund förtydligade på en pressträff efter talet att han inte är främmande för att avskaffa landstingen, även om ett första steg att förstatliga sjukvården vore att förstatliga landets universitetssjukhus.

På DN:s fråga svarade han att han inte tagit upp idén om ett förstatligande av sjukvården med de andra tre partiledarna i regeringen. Men nu har han ”goda förhoppningar” om att komma överens om en utredning som ”förutsättningslöst” ska utreda frågan.

– När jag tittar framåt tror jag vi kan få ut mer om vi organiserar vården på ett annat sätt. I dag är det staten som driver väldigt mycket av utvecklingen. Jag tror att det finns mycket att vinna om staten tar en större roll, sade Göran Hägglund på pressträffen. 

Bör landstingen läggas ner?

– Jag tycker inte att det är klokt att ens stänga dörren för det, utan att starta ett förutsättningslöst arbete där många deltar och vi prövar vad som kan vara den bästa vägen.

Han säger att han dragit slutsatsen efter sju år som socialminister där han bland annat sett stora skillnader i sjukvården mellan olika landsting. Han kallar sitt utspel för en ”partiledarutmaning”, och inte i första hand en fråga för hans eget parti.

– Det här är min idé, säger han.

DN: Det låter som att du kanske är frustrerad över att inte ha tillräcklig makt över ditt område i regeringen och att landstingen är som en våt filt emellan.

– Eller uttryck det så här: Jag är frustrerad över att förändringsarbetet inte går så snabbt som det borde göra med tanke på möjligheterna vi har.

Hägglund ska nu ta upp frågan om en utredning om att avskaffa landstingen med de tre andra partiledarna i regeringen, Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C).

I sitt tal uppgav Hägglund att KD kommer att gå till val på sitt förslag – som partiet misslyckades med att få med i höstbudgeten – om att minska barngruppernas storlek i förskolan.

Förslaget beräknas kosta 1,4 miljarder kronor och ska finansieras genom en höjning av maxtaxan och ett statligt tillskott till kommunerna.

– Den som någon gång har arrangerat ett barnkalas vet hur mycket yta barn kräver och hur höga ljudnivåerna kan bli. Barngruppernas storlek måste minska, sade Hägglund.

Han försvarade också regeringens skattesänkningar sedan de borgerliga kom till makten 2006.

– Synen på skatter kommer säkert också i framtiden att vara en stridsfråga. Vi kommer att få ta den kampen, sade han.

Ledaren för riksdagens minsta parti uppgav att regeringen sänkt skattetrycket med 4 procentenheter sedan 2006, samtidigt som skatteintäkterna ökat med 11 procent eller 150 miljarder kronor. Göran Hägglund anklagade ”vänstern” för en ”stor politisk bluff” när den hävdar att skattesänkningar handlar om ett nollsummespel.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.