Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-05 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/hakan-juholt-slutar-som-ambassador-i-island/

Sverige

Håkan Juholt slutar som ambassadör i Island

Håkan Juholt slutar som Islandsambassadör.
Håkan Juholt slutar som Islandsambassadör. Foto: Tommy Holl/TT

Tidigare S-ledaren Håkan Juholt slutar som Islandsambassadör. Det bekräftar han i ett uttalande på Facebook på fredagen. Det betyder dock inte att han kommer sitta sysslolös i höst. 

– Jag är frisk och stark så jag räknar med att jobba till hösten, säger han till DN.

Håkan Juholt utsågs i mars 2011 till partiledare för Socialdemokraterna. En då för allmänheten relativt okänd Juholt efterträdde Mona Sahlin, men blev kortvarig på posten. Knappt ett år efter han tillträtt så avgick han, i januari 2012. 

Han blev ambassadör i Island i september 2017. På fredagen meddelar han att det uppdraget avslutas, vilket tidningen Barometern var först med att rapportera. 

Den tidigare S-ledaren avfärdar att någon dramatik ska ligga bakom beslutet. Det handlar, säger han, enbart om att kontraktet som ambassadör går ut i augusti, säger han. 

– Mitt förordnande som ambassadör är tre år. Så jag hoppar inte av. Jag skrev på ett kontrakt som gäller för tre och det har gått ut. Tjänsten utlyses nu så någon annan än jag kommer vara här i september, säger Håkan Juholt till DN.

Tiden i Island har förändrat honom och hans fru Åsa på djupet, säger han. 

– Att få leva tre år och arbeta här, lära känna människor, få värderingar, möta krafter jag inte tidigare mött, erfarenheten i en nordisk ö-nation som med 360.000 invånare och den kraft som finns här i Island och de oändliga möten jag haft här så har landet en stor plats i mitt hjärta livet ut. Jag är mycket tacksam för hur islänningarna har underlättat mitt arbete. 

Håkan Juholt kommer med beskedet under en kritisk samhällssituation, men den rådande coronapandemin hade inget med beslutet att göra, säger han. Om skillnaden i de båda ländernas olika strategier för att tackla pandemin säger han att Islands beredskap för testning var viktig. 

– Island har haft ungefär samma approach som Sverige. Man stängde inte landet. Skillnaden är att islänningarna hade en metod för att väldigt tidigt testa många. Man hade till och med drive-intest i det stora kulturhuset. Nu är man i ett läge där kanske mindre än en procent anses ha antikroppar. Och den 15 juni öppnar man upp offensivt för turism och det finns en oro i isländska samhället att en andra våg med turister kan orsaka stor skada. 

Vad gäller framtiden är den fortfarande oklar, säger 57-åringen, men troligt är att han inte kommer att sitta sysslolös i höst. 

– Jag är frisk och stark så jag räknar med att jobba till hösten. Så tror jag vi får anledning att prata med varandra kanske igen om några veckor. Jag hoppas det. 

Svenska UD uppger för DN att ingen ersättare för Håkan Juholt är klar men att bemanningsprocessen har inletts. 

Ämnen i artikeln

Island
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt