Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Hakkors i riksdagen upprör besökare

Ett litet hakkors är inristat på ryggen till ett säte på åhörarbänken i riksdagen.
Ett litet hakkors är inristat på ryggen till ett säte på åhörarbänken i riksdagen. Foto: Anette Nantell

Ett hakkors har ristats in i riks­dagens åhörarläktare. Inristningen upptäcktes av överlevare från andra världskriget. I dag ska hakkorset tas bort av snickare.

Hakkorset på första bänkraden av riksdagens åhörarläktare upptäcktes av en grupp besökare den 17 december. Dagen därpå skrev en kvinna i sällskapet ett upprört mejl till statsminister Fredrik Reinfeldt.

”Till saken hör att flera i mitt sällskap är överlevande från andra världskrigets fasor. Jag tycker att det är obehagligt och upprörande att den typen av klotter inte har tagits bort”, skrev kvinnan.

I ett svar skriver Fredrik Reinfeldts brevsvarare Siri Steijer på statsrådsberedningen att hon ”kontaktat dem som har hand om lokalvården i riksdagen och de lovade att leta reda på märket och ta bort det”. Men när DN besökte riksdagen i går var hakkorset på fyra fem centimeter i omkrets kvar, vid sidan om andra inristningar som gjorts av besökare.

Under onsdagen ska inristningen avlägsnas av snickare, enligt Lennart Gustafsson, chef på riksdagens serviceavdelning.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.