Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/haktningsforhandling-med-misstankta-dubbelmordaren-i-dag/

Sverige

Dubbelmordet i Linköping: Misstänkta mannen är häktad

02:02. Den 37-åriga mannen som erkänt dubbelmordet i Linköping har häktats. Kriminalkommissarie Jan Staaf: Jag känner lättnad och tillfredsställese.

Mannen som är misstänkt för dubbelmorden i Linköping har häktats. Det beslutade tingsrätten i Linköping på onsdagen. Den 37-åriga mannen ska även genomgå en psykiatrisk utredning.

– Det är oerhört tillfredsställande att den här personen erkänner och tar på sig ansvaret för det han har gjort, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

37-åringen fördes in i rättssalen i handfängsel och med en mörk jacka över huvudet innan han tog plats bredvid sin advokat Johan Ritzer.

Häktningsförhandlingen inleddes vid lunchtid i Linköpings tingsrätt där kammaråklagare Britt-Louise Viklund begärde att mannen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för de två morden, den högre misstankegraden.

På frågan om hur mannen ställer sig till anklagelsen svarade hans advokat:

– Han erkänner brott. Han har i förhör lämnat en komplett redogörelse för händelseförloppet. 

Tingsrätten gick på åklagarens linje och meddelade att mannen ska häktas i fyra veckor och genomgå en paragraf 7-utredning, en psykiatrisk undersökning. 

Åtal ska vara väckt senast den 8 juli.

Bild 1 av 2 37-åringen förs till häktet.
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 2 Åklagare Britt-Louise Viklund.
Foto: Daniel Costantini

Den 37-åriga mannen greps i sin bostad i Linköping tidigt på tisdagsmorgonen och anhölls senare.

Han identifierades genom en ny metod där polisen använde sig av släktforskares dna-register som man matchade med mannens dna från fynd som hittades vid mordplatsen. Efter att 37-åringens dna kontrollerats stod det klart att det överensstämde till hundra procent med gärningsmanna-dna:t från brottsplatsen. 

Senare under dagen erkände mannen i förhör med polisen att han hade tagit livet av Mohammad Ammouri och Anna-Lena Svenson på Åsgatan 2004, enligt hans advokat Johan Ritzer. 

– Jag får många frågor hur han tänker och känner kring det här och det kan jag inte uttala mig om. Men han har i alla fall sagt konkret att han känner sig lättad över att ha erkänt, säger Ritzer.

På en efterföljande pressträff kommenterade åklagaren den fortsatta utredningen som nu tar vid för att kunna knyta 37-åringen till brottet.

– Såvitt vi vet fanns det ingen relation mellan mannen och mordoffren, säger hon.

Enligt åklagaren har 37-åringen lämnat en förklaring till varför han har gjort detta.

– Men det kan jag inte berätta något om på grund av förundersökningssekretessen. 

Viklund tillägger att motivet kommer att kunna presenteras längre fram och att det är viktigt för anhöriga till brottsoffren att få veta vad som låg bakom den blodiga attacken som fick ett så tragiskt slut.

Jan Staaf på polisens utredningssektion var nöjd med att utredningen som han har arbetat med i så många år nu ser ut att ha nått sitt slut.

– Jag trodde det här skulle lösa sig ganska snabbt. Det skulle visa sig att vi hade väldigt fel. Det tog 16 år. Men jag vill påpeka att det ska bevisas i domstol att det är rätt person vi har hittat, säger han. 

Han säger att dubbelmorden har väckt ett stort engagemang hos invånarna i Linköping och att många har hört av sig till polisen under årens gång.

– Det har inte gått en vecka utan att allmänheten har hört av sig, säger Jan Staaf.

Trots att man inte kom en misstänkt gärningsman på spåren arbetade polisen målmedvetet vidare.

– Vi vände på varenda sten, säger Jan Staaf.

Henry Jansén, Britt-Louise Viklund, Jan Staaf och Ricky Ansell under pressträffen efter häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt.
Henry Jansén, Britt-Louise Viklund, Jan Staaf och Ricky Ansell under pressträffen efter häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Hans kollega Henry Jansén, utredare för grova brott, berättar att man har topsat drygt 5.000 personer som har passat in i polisens profilbild. Det häktade mannen har inte tidigare varit känd i någon polisutredning. 

Henry Jansén menar att 37-åringen har kunnat gå under polisens radar eftersom han har levt ett ensamt liv utan många sociala kontakter.

– Det är en person som har levt väldigt undandraget, säger han.

Men i början av året kom en första indikation på ett genombrott i polisutredningen.

– Den 13 januari fick vi ett tips av en bekant från unga år till den här mannen. Några dagar senare kallade vi honom till ett frivilligt förhör och en topsning. Han hörde aldrig av sig, säger Henry Jansén.

Vittnet berättade även att 37-åringen hade ett visst intresse för knivar. Att det dröjde 16 år innan vittnet hörde av sig har inte Jansén fått någon förklaring till. 

Efter att ha använt sig av den nya dna-metoden med släktforskning kunde de gripa 37-åringen, fem månader senare.

– Det är inte tu tal om att släktforskningsmetoden är ett mycket kraftfullt verktyg, säger Ricky Ansell, på nationellt forensiskt centrum NFC.

Läs mer: 

I 16 år har Jan Staaf försökt lösa dubbelmordet - släktforskaren gav sista pusselbiten

Pappan efter gripandet: ”Vi skrek och grät”

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt