Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-24 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/haktningsforhandlingar-med-franvarande-assange/

Sverige

Våldtäktsmisstänkte Julian Assange häktas inte av tingsrätten

01:37. Den våldtäktsmisstänkte Wikileaksgrundaren Julian Assange häktas inte. Uppsala tingsrätt anser inte att det är en proportionerlig åtgärd. – Tingsrätten visar att Sverige är en rättsstat, säger Assanges advokat Per E Samuelson.

Uppsala tingsrätt avslår åklagarens begäran om häktning av våldtäktsmisstänkte Julian Assange. 

Skälet uppges vara att det räcker med en europeisk utredningsorder för att Wikileaksgrundaren ska kunna bli förhörd. 

Tingsrätten anser Assange fortsatt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. 

Vid 16-tiden på måndagen meddelade lagmannen vid Uppsala tingsrätt att Julian Assange inte häktas. Han är dock fortsatt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Motiveringen till den avslagna häktningen är att det inte är svenska domstolar som ska besluta om hans placering. 

Stort pressuppbåd vid häktningsförhandlingen i Uppsala tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Istället för en europeisk arresteringsorder kan domstolen utfärda en europeisk utredningsorder. Det innebär att åklagaren kan hålla förhöra med Assange via videolänk eller i fängelset i Storbritannien.

Per E Samuelson är Assanges advokat och nöjd med tingsrättens beslut. 

– Sverige har ju varit väldigt hårt kritiserat för att man inte handlägger Assange-fallet på ett rättssäkert sätt. Här visar Sverige att man orkar vara en rättsstat.

Försvaren tycker att tingsrättens beslut är ännu en uppläxning av åklagarna.

– Det är inte första gången de får bakläxa. De (åklagarna) har bevisligen fått kritik och de har handlagt det på ett egendomligt sätt redan från början, säger Per E Samuelson.

Han besökte Assange den 23 maj och säger att hans klient inte mådde bra.

– Jag är ingen doktor, men jag såg att han var dålig. Vi fick bara två timmar och han hade exempelvis svårt att fokusera, säger försvararen.

Åklagare Eva-Marie Persson kommer att återkomma i frågan om huruvida hon ska överklaga beslutet eller inte. Förundersökningen fortsätter. 

– En europeisk utredningsorder kommer att utfärdas i syfte att förhöra Julian Assange. Någon tidpunkt för det finns ännu inte. Vi tar ett steg i taget och omprövar utredningsläget fortlöpande, säger hon. 

Häktningsförhandlingarna inleddes på måndagsmorgonen med att Assange förnekade brott via sin försvarare och bestred att det skulle finnas sannolika skäl att misstänka honom. Därefter beordrade domstolen åhörarna att lämna salen för våldtäktsdelen, men en andra del om eventuell flyktfara var öppen.

Advokat Samuelson säger att Wiki leaks-grundaren yrkat på att dörrarna skulle hållas öppna för ökad insyn. Åklagaren Eva-Marie Persson ansåg att förhandlingarna skulle ske bakom stängda dörrar för att värna om både den målsägande kvinnans och Assanges integritet.

Julian Assange efter den brittiska fängelsedomen den 1 maj. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Många medier hade tagit sig till Uppsala tingsrätt, både svenska och utländska. Den misstänkte befinner sig på sjukavdelningen i fängelset Belmarsh, London, där Samuelsson senast träffade honom i slutet av maj.

Läs mer: FN-rapportör hävdar att Assange lider av psykologisk tortyr 

Ett Sverigebesök i augusti 2010 slutade med att Julian Assange i sin utevaro anhölls för både våldtäkt och sexuellt ofredande. Fallet lades ner, men återupptogs och han häktades av Stockholms tingsrätt i november samma år, men först tre veckor senare kunde brittisk polis gripa honom.

När en domstol beslutat att överlämna Assange till Sverige påbörjades en lång rättsprocess som i juni slutade med nederlag för den misstänkte Assange och i trots mot sina borgensvillkor tog han sig den 19 juni 2012 till Ecuadors ambassad i London där han snart beviljades politisk asyl. Först 2017 hävs det svenska häktningsbeslutet, då hade tre av anklagelserna mot honom preskriberats.

Läs mer: Förundersökningen mot Assange återupptas 

Assange beviljades även ecuadorianskt medborgarskap, men snart tröttnade ambassaden på sin ständiga gäst – hans säkerhetspådrag, internetuppkoppling och särskilda förhandlare drogs tillbaka – och i våras tog tålamodet slut helt för att han brutit mot ”internationella konventioner” och ”hur man uppför sig i det dagliga livet”. Den 11 april greps Assange och fördes från Ecuadors ambassad till brittiska kriminalvården där han nu avtjänar ett 50 veckor långt fängelsestraff för sitt borgensbrott.

 – Assange kan släppas efter halva tiden. Efter 25 veckor kommer han vara kvar för att USA vill ha honom utlämnad, säger Samuelsson som menar att det finns skäl att misstänka att åklagaren vill få hit Assange för att konkurrera med USA. Det är inte häktningsgrund att Sverige ska konkurrera med USA.

Åklagaren säger emot. Hon säger ”Det handlar inte om att konkurrerar med USA. Det handlar om att få hit honom till svensk mark för att avsluta utredningen”.

Läs mer: Assanges förhandling skjuts inte upp

Parallellt med den svenska rättsprocessen har USA drivit ett annat ärende mot Assange som handlar om misstänkt samarbete med spioneridömda visselblåsaren Chelsea Manning. Amerikanska staten anklagar Assange för dataintrång och 17 brott mot spionerilagen vilket han totalt riskerar 175 år i fängelse för.

Efter häktningen kommer åklagaren Eva-Marie Persson att formulera en europeisk arresteringsorder och få honom utlämnad till Sverige. Också USA vill få till en utlämning, men när han skulle förhöras via länk förra veckan var han för sjuk för att delta och USA:s nästa försök blir den 12 juni.

Vem som får förtur är helt upp till det brittiska rättsväsendet att avgöra. Två huvudsakliga faktorer som kommer att väga in är allvarlighetsgraden i de respektive brottsanklagelserna och de olika tidpunkterna i de två rättsprocesserna.