Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Hälften av barnen kör utan hjälm

Bara hälften av barnen använder cykelhjälm, enligt en ny undersökning.
Bara hälften av barnen använder cykelhjälm, enligt en ny undersökning. Foto: Scanpix
Strax under tusen barn skadas årligen så svårt i cykelolyckor att de måste få sjukhusvård i minst ett dygn. Men bara hälften av de cyklande barnen använder hjälm, visar en ny undersökning.

Om alla använde cykelhjälm skulle antalet dödliga skallskador minska med hälften, och övriga skallskador skulle också minska rejält.

Sedan 2005 är det lag på att alla barn under 15 år ska ha hjälm när de cyklar. Ändå använder bara 49 procent av dem cykelhjälm enligt mätningar som NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande – som arbetar för säkrare trafik – gjort utanför 130 grundskolor i 45 kommuner landet runt.

– Att använda hjälm är ett enkelt sätt att skydda sig. När jag var ung hade inte hockeyspelare eller slalomåkare hjälm. Nu har nästan alla hjälm i de sporterna, och det är konstigt att det inte är likadant bland dem som cyklar, säger Per Enblad, överläkare och professor i neuro­kirurgi vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Behandlingsmetoderna vid skallskador har utvecklats mycket på senare tid.

– Men fortfarande finns skadade som avlider eller får svåra handikapp. Och det tragiska är att barn som skadas svårt har ett väldigt långt liv med ett handikapp framför sig, säger Per Enblad, som konstaterar att det bästa sättet att förebygga skallskador är genom att använda cykelhjälm.

NTF:s undersökning visar att det skiljer rejält mellan yngre och äldre barns hjälmvanor. Bland dem mellan 8 och 12 år hade 76 procent hjälm, medan bara 24 procent av dem som var mellan 13 och 15 år använde cykelhjälm.

Det finns även stora geografiska skillnader. Sämst på att använda hjälm är pojkar i Västmanland och Gävleborgs län där bara 5 procent mellan 13 och 15 år använder hjälm.

Stockholm ligger klart i topp med en uppmätt hjälmanvändning på cirka 70 procent, i Göteborg är den strax under 50 och i Malmö och Uppsala runt 20 procent.

– För Stockholms del handlar det mycket om upplevd risk i trafiken. Men trafiken borde upplevas som lika farlig i Malmö eller Göteborg. Det är nog inte den enda förklaringen till skillnaderna. Det handlar också om att det plötsligt blir så många som har hjälm så att också alla andra har det, säger Katarina Bokström, projekt­ledare för undersökningen, och pekar därmed på det faktum att goda förebilder kan öka användandet.

Merparten av cykelolyckorna är, trots riskerna med annan trafik, singelolyckor, konstaterar Katarina Bokström:

– Men det är svårt att nå fram med budskapet att då man verkligen borde ha cykelhjälm är när man cyklar på cykelbana.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.